Felmérés a kergemarha-kór ismertségéről

A megkérdezett magyar fogyasztók 80 százaléka hallott a kergemarha-kórról, többségük a rádióból, a tévéből, az írott sajtóból szerzett tudomást a szarvasmarha állományt veszélyeztető súlyos betegségről - állapítja meg az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) felmérése.

A felmérés szerint a megkérdezettek több mint 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem is vásárol marhahúst. Igaz, csak 40 százalékuk hivatkozott arra, hogy fél a betegségtől és ezért a marhahúst veszélyesnek tartja. A többség egyéb okot jelölt meg. Így 30 százalékuk más indokkal nem tartja egészségesnek, míg 30 százalékuk úgy véli, hogy a marhahús drága.

Bár Magyarországon még nem történt hivatalos bejelentés ilyen megbetegedésről, mégis a megkérdezettek 50 százaléka úgy vélekedik, hogy lehetséges a kór előfordulása. Csak 20 százalékuk tartotta kizártnak. A többiek nem foglaltak állást a kérdésben.

A vásárlási szokásokat is felmérve az elemzés megállapítja: megkérdezettek döntő többsége hentesnél vásárol, vagy bevásárló központokban szerzi be a húsféleségeket. A magyar fogyasztok 90 százaléka igényli, hogy a kereskedők, a gyártók feltüntessék a hús származási helyét. Az egészséges táplálkozást a megkérdezettek 65 százaléka tartja fontosnak. A válaszolók 10 százaléka nem foglalkozott a kérdéssel, míg 25 százalékuk úgy vélte, hogy fontos az egészséges táplálkozás, ám nem tudja megfizetni.