Repülés előtti egészségügyi tanácsok

A beteg embernek fel kell készülnie a repülésre, mert a gép fedélzetén olyan a levegő összetétele, mintha 2000 méter magas hegyen, sivatagi környezetben lennénk - hívta fel a figyelmet a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Repülőegészségügyi Központjának vezető főorvosa.

Melles Imre azt is hangsúlyozta, hogy akik rendszeresen gyógyszert szednek, utazásukkor is tartsák mindig elérhető helyen, a kézipoggyászukban. A főorvos azt ajánlotta, hogy érdemes a pirulák mellé tenni a szedett gyógyszerek listáját, adagolását és ha van, a kórházi zárójelentést is.

- Azt is vegye figyelembe a légi utas, hogy a repülés közben elfogyasztott alkohol a magassági tényezők miatt hatásában olyan, mintha dupla mennyiséget ivott volna - jelezte. Ha az utasnak gondjai vannak a vizelettartással, helyfoglalásnál célszerű a mellékhelyiség közelébe kérnie a jegyét - derült ki szavaiból.

Melles Imre fontosnak tartotta elmondani: a búvárkodók közül nem mindenki tudja, hogy a repülés előtt 24 órával már nem merülhet tíz méteres mélység alá, mert ellenkező esetben a repülés során életveszélyes szövődmény alakulhat ki szervezetében. - A hosszú ideig tartó egy helyben ülés megnöveli a mélyvénás trombózis veszélyét - emelte ki Melles. A megelőzés érdekében azt ajánlja a főorvos, hogy a repülőn töltött utazás során több alkalommal álljon fel az utas, hogy megmozgassa testét.

Egymillió légi utasra átlagosan egy fedélzeti halál esik, tehát a betegség miatti elhalálozás kockázata rendkívül alacsony - olvasható a központ adataiban. Melles Imre felhívta a figyelmet: krónikus betegségben szenvedők esetén repülő út előtt ajánlott felkeresni intézményüket, illetve a 280-6809-es telefonszámon tájékozódni. Munkatársaik segítséget nyújtanak az utazónak, hogy betegsége miatt milyen tényezőkre kell kiemelten figyelnie repülés során.