A fogamzásgátlók váltogatása csökkentheti a szexuális vágyat

Amerikai kutatók szerint nem érdemes cserélgetni a tablettákat, az ilyen változtatás ugyanis gyökeres változásokat okozhat - a szex rovására.

Az antibébi-tabletta komoly mellékhatásokat gyakorolhat egyes nők szexualitására és kedélyállapotára. E hatás viszont annak esélyét növelheti, hogy a nők korán felhagynak a tabletta használatával. A szexualitás, a nemek és a gyermeknemzés kérdéseit vizsgáló amerikai Kensey Intézet (Kensey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction) a Contraception (Fogamzásgátlás) című szakfolyóiratban jelentette meg tanulmányát.

Stephanie Sanders, az intézet vezetője kollégáival egy éven keresztül nyolcvan nő tablettafogyasztását kísérte figyelemmel. A résztvevők a vizsgálat elején kezdtek szedni a fogamzásgátlót. 38 százalékuk a kutatás tizenharmadik hónapjában is fogyasztotta a tablettát. 47 százalékuk teljesen felhagyott a tablettafogyasztással, míg 14 százalékuk másik szerre váltott át.

Azok a nők, másik tablettára váltottak, vagy teljesen felhagytak a gyógyszer fogyasztásával, négyszer akkora arányban tapasztaltak negatív szexuális, érzelmi, illetve fizikai mellékhatásokat, mint azok, akik folyamatosan szedték a tablettát. A mellékhatások kisebb szexuális vággyal, ritkább szexuális élettel, és negatív hangulatváltozásokkal is járhattak.

"Egyértelmű, hogy azok érzékelhették a legkomolyabb mellékhatásokat, akik abbahagyták a tabletta fogyasztását, illetve akik másik tablettára váltottak át. Akik folyamatosan szedték a tablettákat, azok esetében enyhébb mellékhatások léptek fel" - nyilatkozta Sanders.

Miként a szerzők megjegyezték, annak ellenére, hogy a tabletták immár negyven éve forgalomban vannak, még mindig nem tudjuk pontosan, kik tarthatnak komolyan attól, hogy a fogamzásgátlók erőteljes hatást gyakorolhatnak hangulatukra, illetve szexuális életükre.
 
"A még kísérleti stádiumban lévő férfi fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos kutatásokban már helyet kapott a szexualitásra gyakorolt hatások vizsgálata, de a nők még ma sem élhetnek az erre vonatkozó pontos információkkal a fogamzásgátlással kapcsolatos döntéseik meghozatalakor" - vélekedett Sanders.

A szerzők szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy pontosan megérthessük azokat a hormonális mechanizmusokat, amelyek e negatív hatásokért felelősek. Szerintük addig is arra van szükség, hogy a nőket a lehető legkimerítőbben tájékoztassák, és az orvosoknak mindenképpen meg kell beszélniük a fogamzásgátló szerek szexualitásra és lelkiállapotra gyakorolt hatását pácienseikkel.

BK.

Ajánlat:

Stílusváltás a fogamzásgátlásban
Egy frissen készült hazai felmérés tanúsága szerint a fogamzó-képes korú nők 32-35 százaléka fogamzásgátló tablettával védekezik a nem kívánt terhesség ellen, de átlagosan 16,8 százaléka elégedetlen mostani gyógyszerével, ezért másik típusra váltana.