Ideiglenes, szeptember 30-ig szóló engedélyt kapott a daganatos betegek úgynevezett egésztest-hipertermiás kezelésére a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház - tájékoztatta Mayer Árpád, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakértője az MTI-t kedden.

Elmondta, hogy az ETT illetékes bizottsága ugyanakkor a kezelésekre kidolgozott új eljárásrend kiegészítésére szólította fel a kórházat. Az intézmény erre szeptember 1-ig kapott időt. Mayer Árpád beszámolt arról, hogy a kórház a tüdő-, gyomor-, vastagbél-, méhnyak- és petefészek-rákos betegek hipertermiás kezelésére kapott ideiglenesen engedélyt.

Magyar Tamás, a kórház főorvosa elmondta, hogy az eltelt mintegy 3 hónapban körülbelül 150-200 új beteget kellett elutasítaniuk az engedély hiányában. Az ETT javaslatára áprilisban függesztette fel az egészségügyi miniszter a hőterápiás kezelésekre adott engedélyt, mert a kórház eltért a korábbi szakmai protokolltól és az engedélyezett négy daganat-típus helyett tizenhárom különböző rákos megbetegedésre alkalmazták az eljárást.

A kórházban azóta nem végezhettek új betegeken egész testre kiterjedő hipertermiás kezelést, a már megkezdett és szövődménymentes kezeléseket viszont folytathatták. A döntés nem érintette a lokálisan alkalmazott hipertermiás kezeléseket, amelyek elfogadott gyógymódnak számítanak. Az ETT 1999. december 28-án engedélyezte, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórházban kísérleti jelleggel egésztest-hipertermiás kezelést alkalmazzanak rosszindulatú daganatos betegeken.