Az amerikai képviselőház a klónozás ellen szavazott

Az Egyesült Államok parlamentjének alsóháza a mindenfajta emberi klónozást betiltó törvényjavaslat mellett szavazott, elutasítva a kutatásokat célzó eljárásokat is. A nem klónozott, lefagyasztott embriók használatáról még nem született döntés.

A szavazásra - egész napos vitát követően - helyi idő szerint kedden (július 31-én) este került sor. Az első szavazás során, amelynek tárgya a teljes körű tiltás volt, 265-162 arányban szavaztak a képviselők az emberi klónozás ellen. A második szavazás során - ahol az a törvényjavaslat került terítékre, mely szerint legalább embrionális őssejteket létre lehessen hozni maganyag-átviteli klónozási technológiával - szintén a klónozást ellenzők kerültek többségbe, de ezúttal már csak 249-178 arányban.

Mint korábbi rövid hírünkben arról beszámoltunk, a Fehér Ház hétfő esti közleménye szerint George Bush is azt a republikánus párti képviselők által előterjesztett törvényjavaslatot tartotta elfogadhatónak, amely betiltja az emberi klónozás minden formáját.

Amennyiben a javaslat törvényerőre emelkedik, akkor a klónozást végző személyek vagy intézmények akár 10 év börtönnel, illetve 1 millió USD pénzbüntetéssel sújthatók.

Az emberi klónozás kérdése ezzel gyakorlatilag eldőlt az Egyesült Államokban, főleg miután a szenátus egy magas rangú képviselője is azt jelezte kedden este, hogy a felsőház várhatóan támogatni fogja az alsóház szavazását. Ezek szerint tehát sem reproduktív, sem kutatási céllal nem lehet emberi egyedeket (embriókat és embrió-kezdeményeket) előállítani azzal az eljárással, amellyel Dollyt, az első klónozott emlőst létrehozták, s amelyet már azóta sokszor alkalmaztak más állatok esetében is - körülbelül 2%-os hatásfokkal.

Az amerikai képviselőház döntését feltehetően a tudományos közvélemény egy része is üdvözölni fogja, mivel az embrionális őssejtek előállításának másik módja még mindig rendelkezésre áll. Eszerint a mesterséges megtermékenyítési eljárásokból feleslegben visszamaradt embriókat lehet felhasználni a jövő gyógyászatának szempontjából alapvető jelentőséggel bíró őssejt-vonalak kitenyésztésére (ún. sejtklónozás).

Az igazi kérdés most az, hogy e "klónozási előjáték" után milyen döntés születik majd az ilyen kísérletek szövetségi pénzekkel való támogatásának ügyében. Elemzők szerint a mostani szavazás csak főpróba volt ehhez a kutatási szempontból sokkal fontosabb kérdéshez. Maga Dave Weldon, a teljes klónozási tilalomra vonatkozó törvényjavaslatot benyújtó szenátor is hangsúlyozta a CNN-nek adott nyilatkozatában, hogy most nem a lefagyasztott embriók használatáról, hanem klónozott és elpusztításra ítélt embriókról szavaztak.

Mit szavazott le a képviselőház?

Valójában minden olyan módszer szolgáltathat embrionális őssejt-forrásokat, amely hólyagcsírát, illetve embriócsomót hoz létre. Éppen ezért a nukleáris transzfert (maganyag-átvitelt) alkalmazó, "klasszikus" klónozási technológia is szóba jöhet megoldásként. Ez esetben egy petesejtet megfosztanak sejtmagjától (ezáltal genetikai anyagától), majd az üres peteburkot egyesítik egy komplett testi sejttel. Az így létrejövő sejt képes akár egy új egyeddé fejlődni (lásd Dolly), vagyis totipotens. E klónozással létrehozott totipotens sejt osztódása tehát kialakítja a hólyagcsíra állapotot is, amelyből pluripotens (embrionális) őssejtek nyerhetők (lásd az ábrán).

A képviselők tehát az embrionális őssejtek ilyen módszerrel történő létrehozását nem engedélyezik, ami - az etikai érvek mellett - azzal is indokolható, hogy ezáltal kisebb lesz a veszély a teljes emberi szervezet létrehozását célzó (reproduktív) klónozást illetően.

A témához kapcsolódó oldalak

 • Őssejtek: szavazás előtt az amerikai szenátus - Bush ügyesen manőverez
  2001.07.31. Az amerikai szenátus ma dönt arról a törvényjavaslatról, amely betiltaná az emberi klónozás minden formáját - a teljes emberi szervezet létrehozását és az embrionális őssejtek tisztán klónozási technológiával történő előállítását is. Valószínűnek látszik azonban, hogy mesterséges megtermékenyítési eljárásokból feleslegben visszamaradt embriókat lehet majd használni a kutatásokhoz. Ha ez valóban így lesz, nem indul meg a fordított agyelszívás folyamata, amely az amerikai őssejt-biológusokat Nagy-Britanniába vonzaná.
 • Tombol az őssejt-háború Amerikában
  2001.07.26. Bush szorult helyzetben van, s egyelőre képtelen dönteni az embrionális őssejtekkel kapcsolatos kutatások támogatásának ügyében. A közvélemény, a szenátus és a tudósok nagyobb része a kísérletek engedélyezését sürgeti. Közben újabb nagy eredmény született a felnőtt őssejteknél, ahol máj-, ideg- és izomsejtek után vesesejtek is kialakultak vérképző csontvelői őssejtekből.
 • Átkelés az embrionális Rubiconon - eltérő hazai vélemények az embriók felhasználásáról
  2001.07.21. Amerikai kutatók először állítottak elő embriókat tisztán kutatási célokra, hogy őssejteket tenyésszenek ki belőlük. A téma vezető hazai szakembereinek véleménye nem minden vonatkozásában egyezik e súlyos etikai kérdéseket felvető, eddig példátlan lépésről. A kutatásokba bekapcsolódók többsége viszont egyelőre csak állatkísérleteket javasolna.
 • Az őssejtek aranykora - a jövő gyógyászatának nagy ígérete
  A jövő gyógyászatának egyik legígéretesebb területe a sejtterápia, az őssejtek alkalmazása. E bizonyos fejlődési irányokba még nem, vagy csak kevéssé elkötelezett sejtek szaporításával és fejlődésük irányításával számos betegség válhat kezelhetővé és gyógyíthatóvá. Az [origo] dossziéja az orvosbiológiai kutatások egyik leggyorsabban fejlődő és etikai szempontból egyik "legforróbb" területéről.