Találkozás a Neander-völgyiekkel

Szenzációs 3D-s számítógépes képek is a modern emberek és a Neander-völgyiek keveredése ellen vallanak.

Christoph Zollikofer és Marcia Ponce de León, a Zürichi Egyetem kutatói fosszíliák segítségével készítették el igen látványos, térhatású számítógépes képeiket Neander-völgyiek és modern emberek koponyáiról (korai és ma élő egyedekről egyaránt). A koponya fejlődését és alakváltozásait több lelet vizsgálatával követhették nyomon, mivel különböző életkorból származó leleteket vetettek össze, a csecsemőkortól a felnőttkorig. Eredményeiket a Nature c. tudományos hetilap 2001. augusztus 2-ai számában tették közzé.

A képek alapján megállapítható, hogy a Neander-völgyiek koponyájának jellegzetes vonásai - például a hátrahúzódó áll és a modern emberénél alacsonyabb, hátracsapottabb homlok már igen korai egyedfejlődési stádiumban kialakult: lehetséges, hogy már az anyaméhben, de két éves korig mindenképpen. A jellegzetes bélyegek korai megjelenése, az egyedfejlődés során (és evolúciós szempontból is) megmaradó stabilitása arra utal, hogy tőlünk független, teljesen külön fajról van szó.

Jól megfigyelhetők az anatómiai különbségek - balra a modern ember, jobbra egy Neander-völgyi koponyája (Zürici Egyetem)

A Neander-völgyiek több mint 100 000 évvel ezelőttől éltek Európában, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és talán Nyugat-Szibériában. Mintegy 30 000 évvel ezelőtti eltűnésük sok tudományos vita forrása - lehet, hogy kiirtottuk és/vagy beolvasztottuk őket.

Az egyedfejlődés vizsgálatát célzó képek azonban újabb bizonyítékot jelentenek arra az elméletre, mely szerint nincs bennünk Neander-völgyi vér, vagyis közvetlen őseink nem, vagy alig keveredtek "unokatestvéreinkkel". Ezt a legutóbbi genetikai vizsgálatok is megerősítik. A Neander-völgyiek így nem, illetve csak minimális mértékben járultak hozzá genetikai állományunkhoz.

Részletek a rekonstrukciós eljárásból (Zürichi Egyetem)

A témához kapcsolódó oldalak

Computer-assisted Paleoanthropology (CAP) and the Neanderthals
Részletes információk a kutatásokról.

Comparing Neanderthals and modern humans
Részletes leírás egy gyermekkoponya és arc rekonstrukciójáról.

Neander-völgyi fiú fejének rekonstrukciója (E. Dayncs, Párizs)