A Magyar Asztronautikai Társaság 2001. augusztus 13-a és 18-a között, Debrecenben rendezi meg a Nyolcadik Magyar Ifjúsági Űrtábort.

A szakmai munka során kiemelt szerepet kap a marskutatás (több mint fél tucat előadással), a Nemzetközi Űrállomás program (filmvetítésekkel és fórummal), az űrhajózás története és a hazai eredmények (több előadással is). A résztvevők ellátogatnak az ATOMKI-ba és az MTA Napfizikai Obszervatóriumába.

Nem csak a szervezők és a meghívott előadók, de maguk a diákok is tartanak beszámolókat. Szót kapnak a San Diego-ban járt fiatal marskutatók és a NASA űrtáborában „űrhajós kiképzésen” részt vett diákok is.

A Magyar Asztronautikai Társaság fontos feladatának tartja az űrkutatás iránti érdeklődés felkeltését, ezért 1991 óta minden esztendőben esszépályázatot hirdet különböző űrhajózási és űrkutatási témákban. Az évek során kiderült, hogy kevés a naprakész magyar nyelvű szakirodalom és az is, hogy mennyire fontos a személyes kapcsolat a magyar kutatókkal. Ezért a MANT 1994 óta minden nyáron egyhetes tábort szervez a pályázaton indulók és érdeklődők részére. A helyszín évente változik. A szervezők igyekeznek olyan helyszíneket igénybe venni, ahol a hazai űrkutatás, űrtevékenység egy-egy bázisintézménye található. Így a diákok nem csak hallanak a magyar űrtevékenységről, hanem a élőben is megtapasztalják azt.

Minden pályázó önköltségi áron vehet részt a rendezvényen, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy támogatásokat szerezzünk az így sem mindenkinek olcsó táborra. A legutóbbi esszé-pályázat győztesei, illetve helyezettjei engedményt kapnak a részvételi díjból, néhány lelkes támogatónknak köszönhetően pedig számos tehetséges, ám arra rászoruló diák táborozását térítésmentesen áll módunkban bonyolítani.

További információk a Magyar Asztronautikai Társaság Titkárságán kérhetők.
Telefon/Fax: (1) 201-8443