Zsebtolmácsgép kutyákhoz

"Lingvausztikai" szenzációval szolgál egy japán cég: ebtolmácsgépet fejlesztett ki. A készülék nem a különböző kutyafajták egymás közti kommunikációját könnyíti, hanem az ember-eb közti párbeszédet.

Mintegy kétszáz kifejezés van a "vakkantászati" tolmácsgépben, amely kisebb, mint egy bankkártya. Ennek monitorján jelennek meg az eb által "mondottak". A szerkezet másik egysége egy ujjnyi nagyságú mikrofon, amelyet a kutya nyakörvére kell rögzíteni. A mikrofon és az ebzsebtolmácskártya közti kapcsolat vezeték nélküli.

A készülék az ugatásokat, nyüszítéseket, vonyításokat, csaholásokat, morgásokat először is hat alapérzelem - frusztráció, félelem, önkifejezési vágy, boldogság, szomorúság és egyéb vágy - szerint osztályozza, majd pedig tovább finomít rajtuk és megjelenteti az eb mondandóját a kártya monitorján. Egyebek közt ilyesmiket: "Jaj, nem!"; "Hű de unatkozom!"; "Borzasztóan magányosnak érzem magam!"; "Ma jó napunk lesz!" Ezeken túlmenően a tolmácsgép szókincse feltehetően kiterjed olyan szavakra is, mint például a "vizelni".

A készülék ára 12 ezer 800 jen (104 amerikai dollár). Csak jövő tavasztól lesz kapható, és kezdetben - feltehetően - csak Japánban. A cég reményei szerint már az első évben mintegy 200 ezer fogy majd az ebzsebtolmácsból. A vállalat tervbe vette azt is, hogy kifejleszti a "lingvausztikus" mobiltelefonokat, illetve azt, hogy az ebbeszéd SMS üzenetek formájában jelenhessen meg a mobilokon - jelentette az AP. Arra viszont nem tért ki, hogy mikor lesz emberi beszédet ugatássá fordító tolmácsgép.