Genetikai kulcs a halálos bőrrákhoz

Amerikai kutatók felfedezték, hogyan fejlődhetnek a rák előtti állapotban lévő anyajegyek melanomává, amely a bőrrák legtöbb áldozatot szedő típusa. Az eredmény alkalmas lehet a korai diagnózis megállapítására.

A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak cikke a Cancer Research (Rákkutatás) c. szaklap 2001. augusztus 15-ei számában jelent meg, amelyben a betegség kialakulásához vezető két gén kapcsolatáról számolnak be. Eredményeik egy korai diagnózis lehetőségét alapozhatják meg, amikor a halálos kór az esetek döntő részében még műtéttel kezelhető.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a melanomákban lévő, Id1 jelzésű növekedésszabályozó gén egy igen fontos daganatelnyomó gén (p16/Ink4a) hatását blokkolja. A daganatelnyomó gén így nem tudja kordában tartani a burjánzásra hajlamos sejteket, s megindul azok szabályozatlan osztódása.

Az Id1 gén által kódolt fehérjemolekulák magas szintje - vagyis a gén fokozott működési aktivitása - csak a melanoma kezdeti szakaszában mutatható ki - vagyis akkor, amikor a bőrszövetekben tenyésző tumorsejtek még nem kezdték meg a halálos benyomulásukat a szervezet belsejébe. E gén abnormális aktivitásának azonosítása tehát mintegy korai vészjelzőként szolgálhat, s hatékony eszköz lehet a melanoma megfelelő időben történő diagnosztizálásra. Jelenleg ugyanis igen nehéz megállapítani a különbséget a rák előtti állapotban lévő anyajegyek és a melanoma első fázisában lévő elváltozások között, pedig eltérő kezelést igényelnek.

Az elváltozás korai felismerése alapvető fontosságú: akiknél a melanoma tumorsejtjei még nem léptek ki a bőrből, azoknál 5 éves távlatban 97 százalékos a túlélési arány. Akiknél a tumor elérte a nyirokcsomókat, a túlélési valószínűség csupán 50 százalékos, akiknél pedig már más szerveket is megtámadott, csupán 20 százalékos.

A melanoma kialakulásának kockázatát az örökletes tényezők mellett a bőrt érő napsugárzás mennyisége, az anyajegyek száma és a bőr érzékenysége befolyásolja. A rákos sejtek igen gyorsan terjednek, s a legjobb kezelési módszer a sebészeti beavatkozás, mivel a páciensek általában rosszul reagálnak a kemo- és sugárterápiára.

S. T.

A témához kapcsolódó oldalak:

Genetic Mutation May Be Key to Onset of Deadly Skin Cancer
További információk angol nyelven a Johns Hopkins Egyetem honlapján.

Képek a melanomáról

Amit a melanomáról tudni kell
A melanoma malignum a festéktermelő sejtekből kiinduló legrosszabb indulatú bőrdaganat. Gyakorisága tízévente megkétszereződik. Ez azt jelenti, hogy az összes daganatos megbetegedések között - a tüdőrák után - előfordulása a leggyorsabban emelkedik. Kezelése napjainkban is csak a korai szakban felismert daganatoknál megoldott, mégpedig a megfelelő módon elvégzett műtét segítségével. Éghajlatonkénti megoszlása eltérő: Európában körülbelül 10 eset jut 100.000 lakosra. A betegséget kiváltó tényezők közül elsősorban az ultraibolya sugárzás - annak is rövidebb hullámhosszú tartománya, az UVB (280-320 nm) - tehető felelőssé.

A bőrrák és a szolárium
Ismert tény, hogy a sok napozás az UV sugárzás által hajlamosít melanoma, pigmentált bőrrák kialakulására. De mi a helyzet a szoláriummal? Ez is ugyanúgy károsít? Védekezzünk ellene, vagy ne szoláriumozzunk?