Ezer napos az űrállomás

A Discovery két űrhajósa sikeresen befejezte első űrhajón kívüli munkáját, amelynek során egy hűtőanyag-tartályt és egy anyagvizsgálati panelt szereltek fel a jubiláló Nemzetközi Űrállomás burkolatára. Képes beszámoló.

Dan Barry és Pat Forrester 6 óra 16 percet töltöttek az űrben, ahová már az Atlantis korábbi küldetése során felszerelt zsilipmodulból lebegtek ki. A két űrhajós mindkét kitűzött feladatot fennakadás nélkül hajtotta végre: felszereltek egy tiszta ammóniával töltött tartályt, amely szükség esetén hűtőfolyadékként szolgál, és elhelyezték azt az anyagvizsgálati panelt, amely az első külső kísérleti eszköz a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A panel 750 anyagmintát tartalmaz, amelyeket 18 hónap múlva visszahoznak a Földre, az őket ért űrbeli hatások részletes elemzésére. Olyan ötvözetek is találhatók köztük, amelyek a jövő űrhajóinak (például egy Mars-űrhajónak) a védőborítását alkothatják. A "Missy" becenévre hallgató panelről (a Materials ISS Experiment, azaz ISS-anyagvizsgálatok kezdőbetűiből) részletesen ezen az oldalon olvashat angol nyelvű információkat, képek kíséretében.

Barry és Forrester szombaton újabb űrhajón kívüli munkát hajt végre, amelynek során a kábeleket készítik elő az ISS következő eleme, egy oszloptartó szerkezet felszereléséhez, amely jövőre kerül fel.

A repülésirányítók közben a küldetés egy napos meghosszabbítását fontolgatják. A döntést a Leonardo tehermodul feltöltésének ütemétől teszik függővé. Az ideiglenesen az ISS-hez csatlakoztatott modulban többtonnányi ellátmányt és berendezést vitt fel a Discovery, s kiürítése után az űrállomás hulladékát, illetve cserére szoruló berendezéseket és már befejezett kísérletek paneljeit hozzák le vele.

Két kisebb jubileum is kötődik a jelenlegi küldetéshez. Az űrállomás szerelése során ez volt a 25. űrséta, s ma van az 1000. napja annak, hogy megkezdték a hatalmas szerkezet építését: 1998. november 20-án emelkedett a magasba a kazahsztáni Bajkonurból egy Proton hordozórakéta az ISS első moduljával, a Zarjával.

S. T.

A Discovery küldetésének hivatalos honlapja (NASA)

Korábban az [origo]-ban:

A Discovery összekapcsolódott az űrállomással

Daniel Barry (jobbra lent) a szerszámait rendezgeti a hűtőtartály (középen) felszerelése után (fotó: NASA)

Daniel Barry (fent) és Patrick Forrester "Missy"-t telepíti az ISS új zsilipmoduljának külső burkolatára (fotó: NASA)

A két űrhajós (a kép közepénél) eltörpül az űrállomáshoz képest (fotó: NASA)

Susan Helms a Destiny modul ablakából figyeli az űrséta eseményeit (fotó: NASA)