Thomas Mann már 1933-ban szót emelt a náci rezsim ellen egy mindeddig ismeretlen levél tanúsága szerint, amelyet kedden tett közzé a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mann ebben kritikusan elemezte a Hitler hatalomátvétele utáni politikai helyzetet. Többek között "rongyos lumpenkirálynak" nevezte Hitlert, aki "hátborzongató történelemhamisításokat ugathat a mikrofonba". A németek pedig annyira bolondulnak a mesékért, hogy mindebbe belenyugszanak - fejtegette.

Mann 1933. február 4-én, a hatalomátvétel után néhány nappal írta meg levelét Eugen Fischer-Baling történésznek. Az ugyancsak Hitler bírálói közé tartozó történettudósnak 1932-ben jelent meg Népbíróság (Volksgericht) című könyve, amelyben az I. világháború történelmi hátterével foglalkozott.

Thomas Mann egy héttel a levél megfogalmazása után előadókörútra indult Amszterdamba, Brüsszelbe és Párizsba. Terveivel ellentétben azonban a körútról már nem tért vissza Németországba, hanem az önkéntes száműzetést választotta: Svájcban, később az Egyesült Államokban telepedett le.

A frankfurti napilap tárcarovatának vezetője, Patrick Bahner adatai szerint a levél az 1964-ben elhunyt Fischer-Baling hagyatékából került elő, és most hozták először nyilvánosságra. Mindeddig egy 1937-ben kelt levelet tartottak a Nobel-díjas német író első olyan megnyilatkozásának, amelyben szembehelyezkedett a Harmadik Birodalommal.