Megtalálták az első görög arénát

Első alkalommal sikerült igazi görög arénát feltárni - eredeti versenypályával és startkövekkel.

Az ókori Némea

Nem Olümpia volt az egyetlen helyszín, ahol a versengés szelleme rendszeresen egyesítette a görög férfiakat. A számos kisebb-nagyobb verseny között a legrangosabbnak a Peloponnészoszi-félsziget négy pontján tartott játékok számítottak; köztük is természetesen az olimpiai játékok álltak az első helyen. Ezek közé tartoztak a Némeában rendezett viadalok is. Görög és amerikai kutatók nemrégiben sikerrel láttak hozzá az aréna feltárásához, első alkalommal hozva felszínre a korszak ilyen építményét.

Görög dombormű Opeltész haláláról és a már késve érkező megmentőkről

Opheltész

A Némeai Játékokat egy mitologikus alak, a gyermek Opheltész emlékének szentelték. Opheltészt, a híres spártai király, Lükurgosz gyermekét kígyó marta halálára. Mivel ezt baljós előjelnek tartották, a gyermek emlékére megalapították a Némeai Játékokat, melyeket négyévente rendeztek meg. A versenybírák a gyász jeléül fekete ruhát viseltek, és a győzelmi koszorúkat a szerencsétlenség jelének tartott petrezselyemből fonták.

(Később, miután Héraklész [Herkules] legyőzte a némeai oroszlánt, már Zeusz tiszteletére rendezték a játékokat.)

Az "emlékversenyek"

Némeában az atléták egyebek között futásban, birkózásban, lovasversenyekben és kocsihajtásban mérték össze erejüket. Mostanáig csak a történetírók feljegyzéseiből lehetett tudomásunk e nagyszabású viadalokról, ám az ásatások fényében konkrétabb képet alkothatunk a versenyeknek otthont adó arénáról - többek között a felszínre kerültek a versenyfutók és a kocsihajtók pályái is.

"Eddig senkinek sem sikerült a görög korból származó arénát feltárni" - tudjuk meg Stephen Millertől, az ásatás vezetőjétől, aki a University of California professzora Berkeleyben. "Az atlétikai versenyek helyszíneiről semmilyen kézzelfogható emlékkel nem rendelkeztünk, éppen ezért csak hozzávetőleges elképzeléseink lehettek a rendezvények fizikai környezetéről. Az itteni ásatási eredmények sok kérdésre feleletet adnak."

A stadion

Miller és munkatársai a komplexum keleti részén teljes egészében feltárták az eredeti futóversenypályát. Külön érdekesség, hogy napvilágra kerültek a startkövek is - mészkőtömbök, melyeken a talp és a lábujjak számára kialakított mélyedés jelzi a versenyzők indulási pozícióját. Miller elmondta: összesen huszonkét ilyen  követ találtak; mindegyiket egy-egy görög betű díszíti, és mindegyiken van egy-egy függőleges rés is, melybe valószínűleg a pálya sorszámát hirdető póznát tűzték.

Az ásatási terület nyugati felén a versenykocsik nyomvonalainak maradványait sikerült rekonstruálni, a kerekek által kialakított barázdákkal együtt.

"Rengeteg földet kell még elmozdítanunk, mielőtt feltárjuk a teljes némeai komplexumot - nyilatkozta Miller -, de már most nyilvánvaló, hogy Opheltész hősi szentélye nem csak a játékok vallási középpontját nyújtotta, de egyfajta lelátóként is szolgált a játékok követéséhez."

Ajánlat

BK.