A francia tudományos élet 83 neves képviselője és Théo Klein, a franciaországi zsidó intézmények tiszteletbeli elnöke Izraelhez intézett felhívásában a független palesztin állam megteremtését célzó kezdeményezésre hívta fel Izraelt.

Mindkét levél szerzői hangsúlyozták, hogy sem a tankokkal, sem zsidó kolóniákkal nem lehet biztonságot teremteni a két népet egyaránt megillető földön, a valódi békét csak a terület felosztása biztosíthatja hosszú távon.

A Le Monde szerdán délután utcára került kiadásában egymás mellett közli a két különálló, de egybecsengő állásfoglalást. A legkülönbözőbb származású francia tudományos szakemberek Izrael iránti tiszteletüket és szeretüket hangsúlyozva a józan észre apellálva amellett érvelnek, hogy fel kell adni a békekilátásokat kudarcra ítélő telepítési politikát, biztosítani kell a palesztin népnek saját hazáját, s azt, hogy annak egész területén teljes szuverenitást élvezhessen.

Az izraeli néppel való együttérzés mellett kinyilvánítják, hogy vezetőivel nem tudnak egyet érteni, amikor a bibliai Dávid-Góliát küzdelmét fordított szereposztásban idéző palesztin intifádával szemben egyedül az erőszak révén vélnek kiutat találni.