National Geographic - magyar nyelvű kiadás és fotókiállítás

Jövő év közepétől magyarul is megjelenik a nagy múltú National Geographic. A tegnap megnyílt tárlat a folyóirat elmúlt harminc évének legjobb felvételeiből válogat.

Az amerikai National Geographic Society folyóirata 1888 októberében jelent meg először. Az egyszerű barna borítóba kötött kiadvány eredetileg elsősorban szakemberek számára közölt illusztrációk nélküli, száraz tudományos cikkeket. A földrajzi magazin első főállású szerkesztője, Gilbert H. Grosvenor volt az, aki felismerte, hogy az olvasótábor és a társaság tagságának bővítéséhez szükség van a folyóirat átalakítására. Az ő vezetése alatt jelentek meg az első fekete-fehér és színezett fényképek is, amelyeket később felváltottak a színes fotók, majd a műholdas, a mélytengeri és az űrfelvételek.

Amíg Gilbert H. Grosvenor 55 éves tevékenységének kezdetén, 1899-ben a példányszám mindössze 1400 volt, 1910-ben már 74 ezer, 1920-ban pedig több mint 700 ezer olvasója volt a folyóiratnak. A 113 éves National Geographic magazint ma a világ minden országában, havonta több mint 10 millióan olvassák. Az eredeti angol nyelvű kiadás mellet 18 különböző nyelvű - japán, spanyol, olasz, héber, görög, francia, német, lengyel, koreai, portugál, dán, norvég, svéd, holland, kínai, finn, török és thai - kiadás is létezik.

A National Geographic egy-egy cikke gyakran egy, néha több évig is készül. A témákat a munkatársaktól, a National Geographic Society tagjaitól, valamint külsősöktől érkező javaslatok alapján választja ki egy szerkesztőkből álló bizottság. A kiválasztott témához előzetes kutatásokat végeznek, majd kijelölnek egy írót és egy fotóst, akik egy vagy több hónapon át, de esetenként akár egy évig is dolgoznak rajta. Az összegyűjtött anyag hitelességét először tudományos szerkesztők ellenőrzik, csak ezután kerülhet a kész írás és a képanyag - két hónappal a megjelenés előtt - a nyomdába.

- Egy-egy szám összeállításánál mindig a változatosságra és a kiegyensúlyozottságra törekszünk. Bár nincsenek kimondott szabályok, megpróbálunk minden számban közölni egy cikket egy Egyesült Államokbeli téma mellett egy másik nemzetről, egy egzotikus, távoli tájról, valamint egy tudományos, illetve természetrajzi témáról, kalandos vállalkozásról is - mondta Sarah Clark, a National Geographic
Society munkatársa az MTI-Panorámának. A magyar nyelvű kiadást a Népszabadság és a Gruner+Jahr közös vállalata jelenteti majd meg.


A világ képekben - National Geographic-kiállítás

Kedden a Magyar Természettudományi Múzeumban megnyílt a National Geographic Magazin fotóiból rendezett kiállítás. A világ képekben című tárlaton - a National Geographic Channel magyarországi irodájának rendezésében - hetvenhat képet tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat az elmúlt harminc évben napvilágot látott legjobb felvételekből válogat.

Az 1888 óta megjelenő folyóirat a világ legjobb fotósaival dolgozik, akik nem egyszer hetekig várnak arra, hogy egyetlen fényképet elkészíthessenek.

Az érdeklődők a képek mellett megtekinthetik a Kultúrák című filmet, valamint a National Geographic Society történetét, a társaság nevéhez fűződő felfedezéseket és kutatásokat bemutató kamarakiállítást.

A tárlat szeptember végéig vendégeskedik Budapesten. Azt követően október 2-től 7-ig Debrecenben; október 9-től 21-ig Szegeden; 24-től 29-ig Pécsett látható. November 2-16. között Győrött tekinthetik meg az érdeklődők.

November közepén kerül a könyvesboltokba A világ képekben című album. 1994-ben a National Geographic Society gyűjtötte csokorba a megelőző 15 évben a magazinban publikált legszebb és legizgalmasabb 250 fényképfelvételt.

Ajánlat:

National Geographic
http://www.nationalgeographic.com/