Amerikai tudósok nem tartják kizártnak, hogy a szelek szárnyán Szaharából érkezett fertőzött porfelhő váltotta ki a nagy-britanniai száj- és körömfájás járványt.

A The Observer vasárnapi brit lap szerint a tudósok felfigyeltek arra, hogy a betegség első, februári észlelése előtt néhány nappal hatalmas homokfelhő sodródott a szigetország fölé Észak-Afrika térségéből, ahol a szaharai homok  mikrobákkal és állati ürülékkel telített.

- A műholdas felvételek jól mutatják a homokvihar haladását az Atlanti-óceán fölött. A porfelhő február 13-án érte el Nagy-Britanniát. Egy héttel később a száj-és körömfájás járvány kitört az országban. Mivel a betegség lappangási ideje hét nap, ez egy ördögi egybeesés - idézte a vasárnapi brit lap Dale Griffint, a US Geological Survey munkatársát.

A brit lap által megszólaltatott másik amerikai tudós emlékeztetett arra, hogy abban a térségben, ahonnan a porfelhő származott egyáltalán nem létezik hulladékkezelés vagy megsemmisítés, ezáltal a földet teljesen átitatják a mikrobák és az állati ürülék.

"A térségbeli szarvasmarha állományt a száj-és körömfájás vírusának ugyanazon fajtája tizedeli, mint amit Nagy-Britanniában észleltek" - mutatott rá. 

Évekkel ezelőtt még úgy vélték, hogy a szél által a felhőkbe került baktériumokat, vírusokat, gombákat a nap ultraibolya sugara elpusztítja. A tudósok azonban felfedezték, hogy a homok-, porszemcsékhez tapadva ezek a mikroorganizmusok védelmet találnak a sugárzással szemben. Az idézett amerikai kutatócsoport számos porfelhőt vizsgált az elmúlt években, amelyekben élő szervezetek, kórokozók széles körére bukkant - írta a brit lap.