Indiai űrjubileum

Sokan nem tudják, hogy a hatalmas és népes, de szegény ország világviszonylatban is figyelemreméltó űrprogramot mondhat magáénak, amely a nemzetgazdaság számára legfontosabb alkalmazásokra fekteti a hangsúlyt.

Az indiai űrtevékenység súlyponti területe a távérzékelés, azaz a Föld megfigyelése a világűrből. A távérzékelési szolgáltatást az IRS (Indian Remote Sensing) műholdak biztosítják, méghozzá világviszonylatban is kiváló minőségben. 1988 és 1997 között négy IRS-1 holdat indítottak. A több földfényképező kamerával felszerelt műholdak legjobb érzékelője (a sorozat újabb tagjain) 5,8 m felbontású képeket szolgáltat a látható és az infravörös tartományban. Az IRS-P sorozat specializált műholdjai közül három kering már a Föld körül, az újabb óceánkutatási céllal. A felvételek Indián belüli forgalmazása és hasznosítása az ISRO-tól független, Nemzeti Távérzékelési Ügynökség feladata. A felvételeket mezőgazdasági, víz-, erdő- és városgazdálkodási, geológiai, talajtani, környezetvédelmi, katasztrófa-felmérési célokra egyaránt hasznosítják.

India legrégebb óta működő távérzékelési műholdja, az IRS-1B immár tíz éve fényképezi szakadatlanul Földünket. Az IRS-1B-t 1991. augusztus 29-én állították Föld körüli pályára, akkor még orosz Vosztok hordozórakétával. A 990 kg tömegű műhold fedélzetén két kamera működik, amelyek a Föld felszínének csaknem 150 km széles sávját pásztázzák, 72,5 méter, illetve 36,25 méter felbontással. A műhold 103 perces periódusú, poláris napszinkron pályán kering, ami lehetővé teszi, hogy a földfelszín adott pontját minden alkalommal ugyanolyan napállásnál figyelje meg. Az egész Föld teljes feltérképezéséhez 22 napra van szüksége.

Az IRS-1B élettartamát eredetileg csak három évre tervezték, ennek ellenére ma is kifogástalanul működik, a felvételek minősége ma is ugyanolyan, mint a műhold újkorában. Az elmúlt tíz év alatt a műhold több mint 7 000 felvételsorozatot készített India területéről. A működtetése első éveiben szerzett tapasztalatok is hozzájárultak ahhoz, hogy az IRS sorozat két újabb tagját, az IRS-1C és 1D jelűeket felvételeik térbeli és spektrális felbontása alapján a világ legkitűnőbb távérzékelési műholdjainak tartják. A tíz éves műholdat természetesen tovább használják, mindaddig, amíg a fedélzetén található üzemanyag elég a napszinkron pályán tartásához.

India űrtevékenysége töretlenül halad a hatvanas években megkezdett úton. Ma is az űrprogramjuk atyjának tekintett Vikram Sarabhai által megfogalmazott elveket követik, melyek szerint: “Vannak, akik megkérdőjelezik egy fejlődő ország űrprogramjának létjogosultságát. Számunkra azonban egyértelműek a célok. Eszünkbe sem jut, hogy a gazdaságilag fejlett országokkal versenyre keljünk a Hold és a bolygók kutatásában vagy az emberes űrprogramban. Meggyőződésünk viszont, hogy ha hazánkon belül és a nemzetek közösségében jelentős szerepet akarunk játszani, akkor mindenkit felül kell múlnunk a korszerű technológiák alkalmazásában az emberek és a társadalom valódi problémáinak megoldására."

India számára a távérzékelés és a távközlés az űrtevékenység két legfontosabb alkalmazási területe, továbbá űrprogramjuk nemzeti önállósága megteremtése érdekében ambiciózus hordozórakéta-fejlesztési programot valósítanak meg. Mindehhez az indiai kormány a szükséges anyagi forrásokat is biztosítja. India 1993-98 között évente 220 millió dollárt költött űrprogramjára, az 1998/99-es pénzügyi évre viszont ezt csaknem 50%-kal, 320 millióra emelték meg. (Ez 1 főre vetítve a "szegénynek" mondott Indiában mintegy háromszor akkora, mint a tudománya fejlettségére joggal büszke Magyarországon!) Ennek nagyjából 1/3-a jut hordozórakéta-fejlesztésre, 1/3-a a többcélú, elsősorban távközlési és meteorológiai INSAT műholdprogramra, a fennmaradó harmad pedig az összes egyéb tevékenységre. Űrtudományokra, azaz alapkutatás jellegű űrtevékenységre csak a költségvetés mintegy 2%-át fordítják, ami a maga 6 millió dollárjával többszöröse az egész magyar űrköltségvetésnek.

Az önállóságra törekvés ellenére India fontosnak tartja a nemzetközi együttműködést. A világ nagy űrügynökségein kívül több kisebb nemzeti szervezettel, köztük a Magyar Űrkutatási Irodával is együttműködési megállapodásuk van. Ennek alapján a magyar távérzékelő szakemberek hozzájutnak a legkiválóbb, hazánkat ábrázoló űrfelvételekhez. India aktív szerepet vállal különféle nemzetközi tudományos kampányok szervezésében és végrehajtásában. Tevékenyen részt vesznek az ENSZ Világűrbizottság munkájában, India működteti az ENSZ ázsiai és csendes-óceáni regionális űrkutatási oktatási és információs központját, ahol a térség szakembereinek továbbképzéséről gondoskodnak. India űrprogramjáról az érdeklődők további részleteket tudhatnak meg az Indiai Űrkutatási Szervezet honlapján.

Both Előd (Magyar Űrkutatási Iroda)

Indiai Űrkutatási Szervezet (Indian Space Research Organisation)
www.isro.org