Kiadó laboratóriumok az ISS-en

Az Európai Űrügynökség (ESA) azt tervezi, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rendelkezésére álló rakodótér egy részét ipari alkalmazásokra bérbe adja, akár napi 60 ezer dolláros áron.

Az így kibérelt rakterületet a cégek pl. anyagtudományi vagy gyógyszerkutatásokra használhatnák. Az európai ajánlat a NASA-énál sokkal kedvezőbb lehet, hiszen az amerikaiak kb. egy köbméteres térfogatot a Destiny kutatómodulban évi 20,8 millió dollárért adnak bérbe. Ezzel szemben az ESA a 2004-ben felkerülő Columbus Laboratóriumban (jobbra) kisebb helyeket, és rövidebb, akár három hónapos időre is hajlandó bérbe adni. Külső „dobozok” még rövidebb időre, olcsóbban is bérelhetők, előreláthatóan 2005-től kezdődően.

Mind az ESA, mind a NASA a rendelkezésére álló űrlaboratóriumi térfogat mintegy harmadát kereskedelmi hasznosításra szánja. Az Orosz Űrügynökség is gondolkozik versenyképes kereskedelmi ajánlatokon, s a Szojuz és Proton rakétákkal a kísérleteket valószínűleg olcsóbban tudja majd az ISS fedélzetére juttatni, mint a NASA vagy az ESA az űrrepülőgéppel. (F. S.)

Ajánlat:

Columbus Laboratórium