Az izzadó autóvezetők gyakrabban dudálnak

Aki autóvezetés közben izzad, könnyebben válik agresszívvé és gyakrabban dudál.

Ezt állapították meg a mainzi Mobil Munkaegészségügyi Intézet tudósai a légkondicionáló berendezéssel rendelkező és a hűtés nélküli személykocsik összehasonlításakor.

Barbara Bernhard munkaegészségügyi orvosszakértő egy szakértői vitán, amelyet az Adam Opel AG autógyártó cég szervezett az IAA autókiállítás alkalmából, elmondta, hogy az intézet azt akarta megállapítani, miként reagálnak autóvezetők, ha "elalszik" az előttük álló kocsi vezetője a forgalmi jelzőlámpa zöldre váltásakor.

A légkondicionáló berendezés nélküli autósok vezetőinek 90 százaléka folyamodott hangjelzéshez, a klimatizált gépkocsik volánjánál ülőknek mindössze 67 százaléka cselekedett így. Bernhard szerint még egyértelműbb lett a különbség, ha közvetlenül a figyelmetlen autóvezető előtt gyalogos ment át az utcán.

Bernhard keddi rüsselsheimi beszámolója szerint intézete a különféle tesztsorozatok alkalmával gyors figyelemlankadást, megnőtt reakcióidőt, sőt mi több, csökkent látásélességet állapított meg a felforrósodott autók vezetőinél. Kétszer annyi figyelmeztető jelzést hagytak figyelmen kívül autójukon belül és kívül, mint légkondis társaik.

Különösen vonatkozott ez a szív- és keringési problémákkal küszködőkre. A vizsgálatokat 80 kísérleti személlyel, 27 és 21 fokos autókban végezték el. Arra vonatkozólag, hogy miként reagálnának a vezetők 35 fokos autóban, nem is próbáltak felmérést készíteni.