Biztonsági intézkedések Magyarországon

A terrortámadást követően hazánkban is szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Az utasoknak legalább három órával az indulás előtt kell a repülőtérre érkezniük. A repülőtér épületébe csak érvényes útlevéllel és útiokmányokkal lehet belépni. Az utasoknak először egy biztonsági kapun kell áthaladniuk, miközben poggyászaikat is átvilágítják.

A repülőtéren egyébként a biztonsági őrök is megszaporodtak, akik folyamatosan figyelik az utasokat, és szúrópróbaszerűen átvizsgálják a gyanúsabb utasok poggyászait, akiktől minden szúró-vágó eszközt, úgy mint kést, ollót, borotvát elvesznek.

A csekkolás során - az okmányok alapos ellenőrzése mellet - még egy teljes körű átvizsgálásra, pontosabban átvilágításra kerül sor, és csak mindezek után engedik fel az utasokat a gépekre. Az utasoknál talált “veszélyes” tárgyakat külön csomagokba teszik, és elkülönítve szállítják. (Természetesen végül csomagjaikkal együtt mindenki visszakapja azokat.)

Pálffy Gábor, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) szóvivője az [origo] kérdésére elmondta, hogy ezek a szigorú intézkedések ideiglenesek, de a Belügyminisztérium – amelynek hatáskörébe tartoznak - még nem döntött, mikor vonja vissza vagy módosítja őket.

Az utazás során foganatosított biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban Pálffy elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy a pilótákat – mint azt az Egyesült Államokban tervbe vették - teljesen elzárják az utastértől.