Mindennapossá válnak a látási zavarok a gyerekeknél

A napi több órás televíziózás és komputeres játék súlyos látási zavarokhoz vezet gyermekeknél: fáradságtünetek lépnek fel és szemük kivörösödik - állapította meg a marburgi székhelyű Német Zöld Kereszt egyesület.

Szakértői a hamburgi Hans-Bredow-Intézet kimutatására hivatkoznak, amely szerint a gyermekek napi átlagban 133 percet töltenek a képernyő és/vagy a komputer előtt. Az egyesület szerint azonban napi egy óránál hosszabb ideig nem lenne szabad televíziózniuk. Fiataloknál ugyanis még kiépülőben van a vizuális rendszer és ezért napi tréninget igényel. Amikor a gyermek vagy a fiatalkorú a szabadban játszik, szeme rákényszerül, hogy állandóan hol közeli, hol pedig távoli látnivalókra állítsa be magát. A tévé képernyője előtt ellenben a szem gyakorlatilag "befagy".

A hosszú időn át tartó tévézés főleg kisgyermekeknél okoz általános látásromlást. Ez ötéves korig különösen káros. A két szem közötti harmonikus látás ugyanis csak a hatodik életévben alakul ki.

Gyermekeknél csaknem mindennaposak a látási zavarok. Szakértők szerint a gyermekek 4-6 százaléka kancsalít. Csaknem minden kisgyermek távolbalátó és minden tízezer újszülöttből legalább kettő már szürkehályoggal jön a világra. A széles körben elterjedt távolbalátás azonban még normális jelenség és a gyermek szemének fejlődésével megszűnik - áll az AP jelentésében.