Új daganatterápiás lehetőség - konferencia

A daganatgyógyászat új terápiás lehetőségével, a deutérium-megvonásra épülő kezelések eddigi eredményeivel ismerkedhetnek meg onkológusok és állatorvosok a Hyd Kutató-Fejlesztő Kft. hétfői budapesti konferenciáján.

Somlyai Gábor, a biológiai tudományok kandidátusa vezetője az MTI-nek elmondta: 1990-től foglalkozik a deutérium-megvonás biológiai hatásainak kutatásával. Azóta munkájába számos szakember bekapcsolódott, akik szintén beszámolnak tapasztalataikról a konferencián.

Mint felidézte, több mint tíz évvel ezelőtt azt vizsgálta, hogy az emberi szervezetben nagy mennyiségben előforduló deutérium nevű izotóp milyen hatást gyakorol az élettani folyamatokra. Ugyanakkor csökkentett deutérium-tartalmú víz alkalmazásával azt is elemezte, hogy miként reagál a szervezet a deutérium elvonására.

Somlyai Gábor tapasztalatai szerint a ráksejtek elpusztultak a deutérium-megvonás hatására, miközben a normál sejtek érintetlenül maradtak, mert alkalmazkodtak az új körülményekhez. Kísérletei alapján tehát a kutató úgy vélekedik, hogy a csökkentett deutérium tartalmú ivóvíz a hibás sejteknek minősíthető ráksejtek elpusztításában hatékony, az gészségesekre azonban ártalmatlan.

Somlyai Gábor elmondta: egyik csökkentett deutérium-tartalmú készítményét állatgyógyszerként törzskönyvezték, és két éve alkalmazzák. Hozzátette: egy másik terméke ivóvízként már bolti forgalomban van. Somlyai Gábor tájékoztatása szerint a csökkentett deutérium-tartalmú vízzel több kórházban is folytattak klinikai vizsgálatot, s ezek a készítmény gyógyító hatását igazolták. A kutató reméli: az illetékes hatóságok mihamarabb engedélyezik, hogy készítményét emberek kezelésénél is alkalmazzák.