Kína északkeleti részén már jóval régebben éltek emberek, mint azt eddig feltételezték.

Új kormeghatározási módszerek segítségével kínai tudósoknak sikerült megállapítani, hogy az országuk északkeleti térségben talált kőszerszámok 1,36 millió évesek. A kőből készült kenőkéseket és fúrókat kínai tudósok mutatják be a Nature brit tudományos folyóirat legfrissebb számában.

A kutatók a leletekből arra a következtetésre jutottak, hogy az ember nem sokkal 1,7 millió évvel ezelőtti észak-európai megtelepedését követően már nagy területeket népesített be Ázsia északi részében is.

A pekingi tudományos akadémia geológiai és geofizikai intézetének kutatói az előkerült leletek korát a lelőhelyen, a mai Belső-Mongóliában végzett mágneses mérésekre alapozva állapították meg. Ezzel az eljárással kiderítették, hogy a húsz évvel ezelőtt a föld alól előkerült tárgyak jóval régebbi keletűek, mint azt eddig vélték. Feltehető, hogy a Homo erectus által használt szerszámokról van szó, ami egyúttal az első utalás arra is, hogy már azokban az időkben benépesült az északi szélesség 40. fokától északra elterülő ázsiai térség.

A legtöbb kutató szerint a Homo erectus, a Homo sapiens elődje volt az, amely elsőként hagyta el származási helyét, Afrikát, hogy benépesítse az Óvilág többi kontinensét is. Az erectus megjelenése ezen a területen és akkoriban azért meglepetés, mert eddig úgy tartották, hogy nem tudta volna elviselni a zord időjárási körülményeket.

Az éghajlathoz való alkalmazkodás részben élettani jellegű lehetett (például vastagabb zsírréteg megjelenése), de sokkal fontosabbak lehettek az életmódbeli változások: bár egyelőre nincs rá bizonyíték, valószínűleg ruhákkal, lakóhelyekkel és a tűz használatával védekezhettek a hideg ellen.

Archaeology: Tool story
A beszámoló bevezető szövege a Nature honlapján.