Megtalálták Ausztriában Carnuntumot, az évszázadok óta keresett római katonai központot, amely az északi provinciák stratégiai fontosságú, legerősebb védőbástyájának számított.

Felszín alatti radarfelvételek számítógépes elemzése segítségével dolgozó természettudósoknak olyasmit sikerült elérniük, amire az ásójukra támaszkodó régészek már hosszú ideje sikertelenül törekedtek: megtalálták a Carnuntum névre hallgató első századi római katonai központ helyét.

A helyszínen máris megkezdődtek annak a feltárásnak az előkészületei, melyekből a közeljövőben Ausztria legfontosabb ásatása válhat.

Wolfgang Neubauer, a Bécsi Egyetem Régészettudományi Intézetének igazgatója elmondta: a szakértők sikerrel azonosították a római táborhelyet, amely Kr.u. 6-ban már állt, és az északi provinciák stratégiai fontosságú, legerősebb védőbástyájának számított.

Az ókori katonai objektum lokalizálásával az osztrák régészek majd egy évszázadon át sikertelenül próbálkoztak. A radarfelvételekkel dolgozó geofizikusok azonban végre sikerült rábukkanniuk a carnantumi fórumra, ahol a rómaiak a gyűléseiket tartották.

"Ásatás nélkül eddig még soha nem született hasonló felfedezés" - nyilatkozta Neubauer. A számítógépes elemzés a fórum mellett éttermek, tavernák, fürdők és csarnokok kiterjedt hálózatát tárta fel; a helységek közt egyesek a jelek szerint padlófűtéssel is rendelkeztek.

Virágkorában, a második század végén Carnuntumból irányították azokat a hadműveleteket, melyeket Tiberius császár a germán törzsek ellen indított. A városnak ekkor 50 000 lakosa volt.

[origo]