Közel kétszer olyan gyakorisággal volt sikeres a mesterséges megtermékenyítési eljárás azoknál a nőknél, akikért a tudtuk nélkül más emberek imádkoztak. A kutatók keresik a biológiai okokat.

Nagyon meglepő és máris sok vitát kiváltó eredmény jelent meg a Journal of Reproductive Medicine c. orvosi szaklap szeptemberi számában. Egy tanulmány szerzői arról számolnak be, hogy a mesterséges megtermékenyítési eljárás 50%-ban vezetett terhességhez az olyan nőknél, akiknek sikeréért más emberek imádkoztak, míg ez az arány a kontrollcsoportban - imádság nélkül - csak 26% volt. Az 50% valóban példátlanul magas arány.

A vizsgálatokat végző kutatók maguk is hihetetlennek nevezik az eredményt. A publikációt azzal indokolják, hogy ez talán lehetővé teszi más kutatók számára az eltérés mögött húzódó valódi biológiai okok felfedezését. A meglepő adatok nyilvánosságra hozatalával bevallottan vitára és további kutatásokra szeretnék sarkallni kollégáikat.

A vizsgálatot 1998 decembere és 1999 márciusa között végezték a szöuli Cha Kórházban, 199 hölgy bevonásával. A leendő anyákat véletlenszerűen osztották két csoportba. Az "imádkozós" csoportba százan kerültek, de sem ők, sem az egészségügyi személyzet nem tudott arról, mi készül.

A hölgyek első hormonkezelése utáni öt napon belül az USA, Kanada és Ausztrália területén megkezdődtek az imádságok a száz hölgy sikeréért. Az imádkozásra felkért emberek természetesen nem léphettek kapcsolatba a hölgyekkel. Az imádkozókat három csoportra osztották. Az első csoport tagjai képeket kaptak a hölgyekről, s sikeres terhességük kialakulásáért könyörögtek. A második csoport az első imáinak hatékonyságáért, míg a harmadik mindkét másik csoport sikeréért imádkozott.

A kutatók egyike sem tagja vallási szervezetnek, illetve egyiket sem kérték fel vallásos szervezetek a tanulmány publikálására.

Ajánlat:

Prayer May Influence In Vitro Fertilization Success; Blinded And Randomized International Study Reveals Surprising Results
További angol nyelvű információk a Science Daily honlapján.

Journal of Reproductive Medicine