Elektronikus "vakvezető kutya"

Nemzetközi szakemberekből álló team vakvezető kutyát "csinál" látáskorlátozottaknak.

Látásukban korlátozott emberek gyakran mozgásukban is erősen korlátozottak, mivel nagyon is kötik őket a megszokott útvonalak és helyek, csak nehezen képesek segítség nélkül tájékozódni számukra ismeretlen környezetben. Ezért Grazban a közelmúltban stájerországi és nemzetközi szakemberek konzorciumot hoztak létre, amely azon dolgozik, hogy elektronikus "vakvezető kutyát" - "robotkutyát" - konstruáljon a látáskorlátozottak problémáinak megoldására.

Elképelésük szerint a "robotkutyát" kamerából, vevőből, digitális iránytűből és lépésszámlálóból "keresztezik". A projekt előkészítésén német (Siemens), angol (Royal National Institute for Blind) és svéd cégek dolgoznak.

A "Visguide" (Vision based navigation guide for visually disabled and elderly persons) elnevezésű készülék segítségével a látáskorlátozott személy képes lesz meghatározni mindenkori helyét az adott városban. Az elektronikus "vakvezető kutyát" vagy ruházatára (övére) erősítik, vagy hátizsák formájában viszi magával. A "robotkutya" az információkat "akusztikai vagy tapintási" módszerrel közli az illetővel - fejtette ki az APA tudósítójának a projektet irányító Lucas Paletta.

A "Visguide" jelenleg még csak terv, kivitelezői anyagi források után kutatnak, hogy elkészíthessék a készülék prototípusát.