A világ elnyomó kormányainak a szeptember 11-i terrortámadások óta tanúsított "hihetetlen opportunizmusát" ítélte el egy interjúban Kenneth Roth, a Human Rights Watch amerikai emberi jogi szervezet igazgatója.

"Látva, hogy a világ a terrorizmus elleni harccal van elfoglalva, (e kormányok) megpróbálják saját elnyomó intézkedéseiket annak keretébe illeszteni" - mondta Roth az interjúban, amelyet a L,Hebdo című svájci hetilapnak adott. Példaként említette Vlagyimir Putyin viselkedését Csecsenföldön vagy Kínáét Tibettel és a hszincsiangi muzulmánokkal szemben.

"Még Eritrea is ürügyet talált most arra, hogy bebörtönözzön ellenzékieket - folytatta Roth. - Washingtonnak mindenképpen óvakodnia kell attól, hogy keblére öleljen olyan új szövetségeseket, amelyek otthon a terrorizmushoz közeli logikát érvényesítenek".

A szervezet igazgatója ösztökélte az Egyesült Államokat: adja tudtára az afganisztáni tálibokkal szemben álló Északi Szövetségnek - amennyiben összefog vele -, hogy "semmiféle atrocitásokat nem fog eltűrni". Az afgán fegyveres ellenzék részéről ugyanis "hosszú története van a civil lakossággal szembeni súlyos visszaéléseknek" - teszi hozzá magyarázatképpen.

Üzbegisztán ügyében is figyelmezteti Roth az Egyesült Államokat: a köztársaság "szovjet stílusú kormánya mindent megtesz, ami hatalmában áll, hogy megakadályozza egy civil társadalom létrejöttét".

"Bush elnök azt állítja, hogy a terrorizmus elleni háború nem az iszlám elleni háború, de lényegében támogatást nyújt egy olyan (üzbég) kormánynak, amely harcol az iszlám mint olyan ellen - idézi az AFP a Human Rights Watch vezetőjének szavait. - A (washingtoni) külügyminisztérium rövidesen közzéteszi a vitatható rezsimek listáját. Ha Üzbegisztán nem lesz rajta, az azt jelenti majd, hogy George Bush kiárusítja alapelveit".