Az Egyesült Államokat ért terrortámadás után a lépfene tartja rettegésben az amerikaiakat. Mára azonban már az európai államokban is egyre több helyről érkeznek riasztó hírek. Az [origo] dossziéjában mindent megtalál a lépfenével kapcsolatban.

Október elején, Floridában történt az első megbetegedés, amikor egy 63 éves férfi az anthrax legsúlyosabb válfajában, az úgynevezett tüdő-lépfenében betegedett meg. A férfi egy nappal később meg is halt. Akkor még nem gyanakodtak terrorista merényletre a hatóságok, ám azóta egyre több helyről érkeznek jelentések gyanús porral teli borítékokról. Emellett egyre több megbetegedésről is beszámolnak a hatóságok. A CIA már közvetetett bizonyítékokat talált arra, hogy összefüggés van a szeptemberi merénylet és a gyanús borítékok, lépfenefertőzések között. A pánik már Európára is átterjedt. Az amerikai hírszerzés feltételezése szerint az Egyesült Államokban előforduló lépfenés támadásokat Irak is támogathatja. CIA források közölték, hogy az anthrax megbetegedések mögött "államilag szponzorált terrorizmust" gyanítanak.

Friss hírek

Itt elolvashatja az [origo] lépfenével kapcsolatos híreit.

A nátha is gyanús lehet - az ÁNTSZ óvatosságra int

Az országos tisztifőorvos 2001. október 16-án kiadott sajtóközleménye szerint csekély a valószínűsége, hogy biológiai fegyvert vetnének be Magyarországon. Ugyanakkor a tisztifőorvos mindenkinek azt tanácsolja, hogy bármilyen betegségre utaló tünettel azonnal forduljanak orvoshoz. Lun Katalin a szeptemberi támadás után elrendelte a katasztrófavédelmi tervek felülvizsgálatát.

Amit a lépfenéről tudni kell

A nagy halálozási arány és a spórák viszonylag könnyű terjeszthetősége miatt a lépfene kórokozója a biofegyverek egyik nagy "kedvence".

Biofegyver-frontvonalak

A biotechnológia mai helyzetében számos szakértő szerint igen könnyű a biofegyverek előállítása, de nagy mennyiségben beszerezhetők Oroszországból is. Alkalmazásuk legnagyobb veszélye, hogy hatásuk kezdetben nem feltűnő. A fekete himlő kórokozóját például hivatalosan az egész világon csak két helyen őrzik, ez azonban nem zárja ki azt, hogy - főleg az egykori Szovjetunióban - még számos helyen fellelhető.

Fórum: Ön fél a lépfenefertőzéstől?

Katalógus - lépfene

Katalógus - bioterrorizmus

Linkgyűjtemények a lépfenéről és a bioterrorizmusról.