Bejelentette lemondását tisztéről szerdán Daniel Goldin, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA igazgatója. Működésének hosszú évei alatt az emberiség minden korábbinál nagyobb lépéseket tett a csillagászat és az űrkutatás terén.

Két Bush között nyolc év Clinton

Két demokrata irányító: Daniel Goldin (balra) és Bill Clinton a houstoni irányítóközpontban (fotó: NASA)

Az MTI információi szerint távozási szándékáról levélben tájékoztatta George W. Bush elnököt, akinek egyébként az édesapja nevezte ki őt 1992-ben az Egyesült Államok egyik legnagyobb intézményének az élére. A 61 éves Goldin döntését személyes okokkal indokolta, azaz azzal, hogy eljött életének az a korszaka, amelyet már kizárólag családjának akar szentelni.

Goldin 1962 óta dolgozik az 1958-ban alapított NASA-nál, amelynek kilencedik igazgatója, és ő irányította a leghosszabb ideig a világ legtekintélyesebb űrhajózási-űrkutatási hivatalának a tevékenységét. Mint mondta, nagyon büszke arra, hogy az igazgatósága alatt indított 60 űrkutatási-küldetés egyikét sem érte baleset.

Goldin: a NASA új aranykora

John Glenn, az eddigi legidősebb űrhajós társaságában (fotó: NASA)

Goldin a Space.com űrportálnak adott telefoninterjújában elmondta: hivatali idejének legbüszkébb pillanatai a Hubble-űrtávcső szerviz-küldetéseihez fűződnek. Az optikai távcsövek koronázatlan királyának tökéletesítésével új ablakot nyitottak az Univerzumra, a legkülönfélébb égitestek soha nem látott felvételeit készítve el.

Goldin a Nemzetközi Űrállomás építésére tett erőfeszítéseket is kiemelte. Miközben elismerte a programot övező pénzügyi nehézségeket, azt is elmondta, hogy véleménye szerint a NASA a lehető legjobb megoldásokkal, s a lehető legalacsonyabb költséggel valósította meg az eddig elért eredményeket.

Goldin és az 1997-es Mars-küldetés szupersztárja, a Jövevény nevű marsjáró (fotó: NASA)

Nehéz lenne felsorolni azokat a további csillagászati és űrkutatási sikereket, amelyek Goldin "kormányzása" alatt fémjelzik a NASA tevékenységét. Említhetnénk a Jupiter körül sikert sikerre halmozó Galileo-űrszonda vagy a jelenleg a Szaturnusz felé tartó Cassini küldetését. A két méregdrága szerkezet után azonban éppen a Goldin által javasolt Discovery-program következett, amely egészen új filozófiával közelített a Naprendszer kutatásához, s amelynek jelszava az "olcsóbban, gyorsan, jobban" kifejezés volt. A Discovery-sorozatot olyan küldetések fémjelzik, mint például a Mars Patfinder vagy az Eros kisbolygóra leszálló NEAR. "NASA is alive" - mondta Goldin, vagyis a NASA él (és virul).

Amerikai-magyar együttműködés

Goldin legnagyobb csalódása, hogy az ember még nem jutott el a Marsra. "Életem akkor válik teljessé, amikor az első ember a bolygó felszínére lép"- mondta, hozzátéve, hogy ennek megvalósításáért a jövőben is akar dolgozni.

Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója az [origo]-nak elmondta: Goldin volt az, aki személyesen javasolta a két ország űrkutatási együttműködésének kormányzati szintre emelését. A kormányközi megállapodás aláírása 2001 májusában meg is történt.

Goldin egy hónapig még a helyén marad, hogy ez idő alatt megtalálják az utódját.

[origo]

Ajánlat:

SPACE.com Special Report: Dan Goldin Departs NASA
A Space.com összeállítása Daniel Goldin hivatali idejéről.