Kedden megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az új mentőűrhajó, a Szojuz-TM-33, fedélzetén két orosz űrhajóssal és egy francia űrhajósnővel.

A Szojuz-TM-33 űrhajó startja 2001. október 21-én Bajkonurból (fotó: Reuters)

A dokkolás közép-európai idő szerint kedden 12.44-kor történt. A művelet teljesen simán zajlott. 14.16-kor a Szojuz legénysége, Claudie Haignere francia űrhajósnő, Viktor Afanaszjev és Szergej Kozejev orosz kozmonauták beléptek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol nyolc napot töltenek együtt annak harmadik állandó legénységével.

Claudie Haignere az első európai nő, aki az ISS fedélzetére lépett. A 44 éves hölgy - aki egyébként reumatológus és idegrendszer-szakértő - már veterán űrhajósnak számít: 1996-ban járt a Mir fedélzetén. Ezzel ő lett az első francia űrhajósnő.

A Szojuz-TM-33 új mentőhajóként az űrállomáson marad, legénysége pedig a fél éves szolgálatát már teljesítő Szojuz-TM-32-vel utazik haza, a tervek szerint október 31-én. A Nemzetközi Űrállomás harmadik állandó legénysége - Frank L. Culbertson amerikai parancsnok, Mihail Tyurin és Vlagyimir Gyerzsurov orosz űrhajósok decemberben, az Endeavour fedélzetén tér vissza a Földre.

A Szojuz legénysége a start előtt. Középen Claudie Haignere francia űrhajósnő, jobbra Viktor Afanaszjev, balra Szergej Kozejev (fotó: Reuters)

Szojuzok egymás közt - az előtérben az űrállomáshoz közelítő új TM-33-as, a háttérben a leváltásra kerülő TM-32 (fotó: NASA)

A Nemzetközi Űrállomás honlapja

Korábban az [origo]-ban:

Újabb taxirepülés - indul a francia űrhajósnő
2001.10.20. A régi mentő-Szojuzt október 19-én áthelyezték a Nemzetközi Űrállomás új moduljára, és várják az új űrhajót a francia űrhajósnővel. A közelmúlt főbb eseményei az űrállomáson.