Árpád-kori bencés kolostort találtak   

Az Árpád-korból származó, várfallal körülvett, valószínűleg bencés kolostor nyomaira bukkantak a régészek a Vas megyei Pornóapáti közelében.

A Savaria Múzeum régészei szeptember óta végeznek ásatásokat a nyugati határhoz közeli községben, ahol a helyi szájhagyomány szerint is egy bencés, majd ciszterci apátságnak kellett állnia, mint ahogyan ezt a település neve is - Apáti - mutatja.

P. Hajmási Erika, az ásatásokat vezető régész szerint igazi szenzációnak számít, hogy megtalálták a nagyméretű várfallal körülvett apátság romjait.

Az apátság valaha Pornó szigeten állt és Chépán fia István vitte magával hozományként, amikor belépett a ciszterci rendbe.

A régészek szerint Pornóapáti közelében lehetett egykor a Ják nemzettség első szálláshelye, innen költöztek később a mai Ják helyére, ahol támogatásukkal épült fel a XIII. században a világhírű késői román stílusú Jáki templom.

A Pornóapáti közelében talált apátsági templom és kolostor a szakemberek szerint korábban épülhetett mint a Jáki templom, ezért akár ennek elődjeként is tekinthető.

A régészeti feltárás helyszínén több száz, a XII.-XIV. századból származó sírt is rejt a föld, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy jelentős régészeti kincs, történelmi emlék kerülhet itt elő.