Visszatért a Szojuz francia-orosz legénysége

Közép-európai idő szerint szerda reggel visszatért a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Szojuz-TM-32-es jelzésű orosz űrhajó, fedélzetén két orosz kozmonautával és egy francia űrhajósnővel.

A Moszkva melletti földi irányítóközpont közlése szerint a leszállás rendben zajlott le a kijelölt kazahsztáni célkörzetben. Viktor Afanaszjev, Konsztantyin Kozejev és Claudie Haigneré nyolc napot dolgozott az ISS-en. Fő feladatuk az volt, hogy az űrállomáshoz csatlakoztatott Szojuz-TM-32-es mentőhajót az új TM-33-assal cseréljék le. Az ISS mindenkori tartozéka ugyanis egy háromszemélyes Szojuz, amellyel vészhelyzet esetén visszatérhet a Földre az állandó legénység. A "mentőcsónakként" bevetendő űrhajót azonban fél évente újra váltják fel.

A három űrhajós kihasználva az ISS-en eltöltött több mint egy hetet, számos tudományos kísérletet is végzett. A francia Claudie Haigneré az első európai űrhajósnő, aki eljutott a folyamatosan épülő Nemzetközi Űrállomásra. Öt esztendeje az akkor még szolgálatban lévő orosz Mir űrállomáson tartózkodott két hetet.

Az ISS-en egyébként épp egy éve laknak űrhajósok, s jelenleg a harmadik állandó legénység két orosz és egy amerikai tagja dolgozik rajta.

Korábban az [origo]-ban:

Az első európai nő az űrállomáson
2001.10.24. Kedden megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az új mentőűrhajó, a Szojuz-TM-33, fedélzetén két orosz űrhajóssal és egy francia űrhajósnővel.