Miután húsz évet töltött börtönben, Oklahoma amerikai államban szabadlábra helyeztek egy gyilkosság vádjával elítélt férfit, mert kétségek merültek fel bűnösségét illetően.

A 39 éves Albert Wesley Brown azonban továbbra is az 1981-ben elkövetett gyilkosság gyanúsítottjainak egyike. A szóbanforgó bűntett során tóba fojtottak egy nyugalmazott tűzoltót, miután kezét-lábát összekötözték és félholtra verték - közölte az illetékes hatóság Wagonerben.

Brown egy a géntechnikai vizsgálatnak köszönheti szabadulását, ez húsz évvel ezelőtt még nem volt elvégezhető. A DNS-vizsgálat kiderítette ugyanis, hogy a meggyilkolt férfi szájának betömésére használt rongyon tapadt hajszál nem Browntól származott, továbbá az áldozat által vezetett autóban talált hajszálak sem az ő hajóból valók. A per tárgyalása során mindkét tárgyi bizonyítékot ellene használták fel és ez vezetett elítéléséhez.

"Húsz évet ültem börtönben olyan bűntettért, amelyet nem én követtem el" - jelentette ki szabadulásakor Brown. Egyidejűleg köszönetet mondott ügyvédjének, a bírónak és az állami DNS-programnak, amelynek segítségével régebben elkövetett bűncselekmények körülményeit felülvizsgálják. 

"Nagyon valószínű, hogy más ártatlanok is ülnek rács mögött" - jelentette ki Brown, s kérte, hogy "ne feledkezzenek meg a többiekről sem".