A 2001 Mars Odyssey a vörös bolygó déli jégsapkáját kapta "lencsevégre".

A bevezetőben tett idézőjel oka, hogy nem klasszikus fotóról van szó. A Mars körül 2001. október 24-én sikeresen pályára állt s azóta a levegőfékezést végző 2001 Mars Odyssey ugyanis gyakorlatilag egy hőfényképet (infravörös felvételt) készített a déli pólussapkáról és környékéről, a hőemissziós képalkotó rendszer nevű műszeregyüttes használatával.

A felvétel elkészítése a műszerek kalibrációját szolgálta. Elkészítésekor a célterület egy részén éjszaka volt, de ennek ez esetben nincs jelentősége. Jól megfigyelhető viszont a nappali és éjszakai oldal közötti komoly hőmérséklet-különbség (a kép melletti skála mutatja a hőmérsékleti viszonyokat).

A tavasz vége felé járunk a Mars déli féltekéjén. A kép felső harmadánál látható kerek alakzat a déli szén-dioxid-jégsapka is, amely jelenleg kb. 900 km átmérőjű, de napról napra zsugorodik. A kép felső részén látható keskeny kék sarló a hideg és ritka marsi légkör.

A bolygó teljes átmérőjét átfogó kép felbontása 5,5 km/pixel. A kép a 9. Mars körüli keringés során, október 30-án készült, 22 000 km-es távolságból (a térképezési pálya csak 400 km magas lesz).

A hőfényképek kitűnő lehetőséget teremtenek arra, hogy a kutatók kiszúrják a felszínen az esetleges "forró pontokat", vagyis azokat a helyeket, ahol a nagyobb mennyiségű lokális hő miatt nagyobb esély van folyékony víz s talán az élet előfordulására a felszín alatt.

S. T.

Ajánlat:

A 2001 Mars Odyssey honlapja

Korábban az [origo]-ban:

Lassabban fékez a Mars Odyssey
2001.10.31. A NASA október 30-án kiadott hivatalos helyzetjelentése szerint a vörös bolygó körül október 24-én pályára állt 2001 Mars Odyssey űrszonda küldetése a tervek szerint alakul, s egyelőre minden a legnagyobb rendben működik.

Az emberiség újabb küldötte megérkezett a Marshoz
2001.10.24. Kétszáz napos utazás után, hazai idő szerint ma hajnalban pályára állt a vörös bolygó körül a 2001 Mars Odyssey nevű amerikai űrszonda.