Első ízben bukkantak kutatók Thaiföldön az emberiség egyik legkorábbi ősének maradványaira. Mint Bangkokban bejelentették, egy legalább félmillió évvel ezelőtt élt Homo erectus csontjai kerültek felszínre.

A Homo sapiens őse, a Homo erectus mintegy két millió évvel ezelőtt jelent meg és félmillió éve terjedt el. A legrégibb Homo sapiens leletek 50 000 évesek.

Thaiföldi régészek expedíciójuk során 1999-ben ásták ki a homo erectus koponyájának négy darabkáját egy távoli foszfátbányában, a fővárostól, Bangkoktól mintegy ötszáz kilométerre északra. Ez a lelet az első bizonyíték arra, hogy Kína és Indonézia mellett Ázsia más részein is élt homo erectus - mutatott rá Dzsirapan Attadzsinda, az országos kutatási tanács elnöke.

Annak a kőzetrétegnek a vizsgálata, amelyben a maradványokra bukkantak, arra enged következtetni, hogy a lelet legkevesebb félmillió éves - jelentette ki Szomszak Pramankidzs, a kutatócsoport tagja.

Megvizsgálta a koponyacsontokat és megerősítette a thaiföldi régészeknek azt a feltevését, hogy Homo erectus maradványai kerültek elő Philip Tobias, a Witwatersrand-i (Dél-Afrika) egyetem neves antropológusa is.

Az eddig ismert legrégibb Homo erectus leletek Kelet- és Dél-Afrikából származnak. Tanulmányok alátámasztani látszanak azt a feltételezést, hogy a Homo erectus Kelet- és Dél-Afrikában több ezer év leforgása alatt az első felegyenesedett kétlábúvá fejlődött.