Marokkóban már a gyakorlati kérdések vannak terítéken, s a megegyezéssel szabad utat kapna a Kiotói Jegyzőkönyv ratifikálása. Az USA továbbra is ellenáll, de nem áll szándékában a többi ország befolyásolása.

Már több mint egy hete tart Marokkóban a hetedik klímakonferencia (COP7). A magyar küldöttség tagja Faragó Tibor, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetője, a Kiotói Jegyzőkönyv hazai koordinátora, aki a főbb fejleményekről készségesen tájékoztatta rovatunkat. A tanácskozáson, amelyen a világ mintegy 160 országából több mint 2000 küldött vesz részt, az ENSZ égisze alatt tárgyalnak a júliusi bonni klímakonferencia által hozott intézkedéscsomag gyakorlati megvalósításáról. A megegyezéssel szabad utat kapna a Kiotói Jegyzőkönyv ratifikálása.

Előzmények: Kiotó, Hága, Bonn

Az 1997-ben készített Kiotói Jegyzőkönyv (KJ) az 1992-es Éghajlatváltozási ENSZ-egyezmény előírásait szigorította, elsősorban azzal, hogy a fejlettebb országok vállalták az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentését. A konkrét javaslat szerint a 38 fejlett ipari országnak 2012-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest átlagosan 5,2 százalékkal kellene csökkentenie.

A KJ azonban számos lényeges dolgot csak említésszinten tartalmazott, s az ezekkel kapcsolatos feltételek tisztázása érdekében mintegy három éven át folytak nemzetközi tárgyalások - minden különösebb eredmény nélkül. Néhány kritikus témakörben ugyanis komoly ellentét alakult ki a tárgyaló csoportok között, ami például a hágai klímakonferencián (COP6) az Európai Unió és Egyesült Államok közötti nyílt konfliktushoz vezetett, főképp a szén-dioxid nyelők kérdésében (a légköri szén-dioxid megkötésére alkalmas erdőségek, illetve az e célt szolgáló erdőtelepítések hatásának figyelembe vételéről van szó).

Bonnban, a COP6 folytatásaként megrendezett klímakonferencián végre megállapodás született a legkényesebb kérdésekről: új pénzügyi alapok létrehozásáról, a szén-dioxid nyelők beszámításának mértékéről és a vállalásaikat nem teljesítőkre vonatkozó szankciók legfontosabb elemeiről. Ugyanakkor az USA, a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátója (kb. 25%) már korábban bejelentette, hogy nem fogja ratifikálni a kiotói egyezményt, s Bonnban gyakorlatilag már csak megfigyelőként volt jelen.

Az USA kiszállt a játékból

Bár az Európai Unió szeretné 2002 őszéig elérni a KJ ratifikálását, George W. Bush amerikai elnök már hivatali ideje elején jelezte: hazája nem ratifikálja a jegyzőkönyvet, mert az hátrányos helyzetbe hozza az amerikai gazdaságot, s amerikai vélekedés szerint "igazságtalan" is, hiszen csak a fejlett ipari államokat kötelezi káros gázkibocsátásuk csökkentésére. Ugyanakkor a környezetvédő mozgalmak szerint Bush csupán a választási kampányát támogató energialobbyt akarja kifizetni ezzel a lépéssel.

Marokkó: a gyakorlati megvalósítás kezdete

A politikai alku tehát Bonnban megtörtént, s most ennek figyelembe vételével kell(ene) a "technikai jellegű" döntéseket meghozni. Ezek nagy része elő van készítve, de még nagyon sok olyan szövegrész van, ahol egyelőre nem alakult ki egyetértés.

Marokkóban három nagyobb témakör és ezek tárgyalási dokumentumai vannak terítéken:

1) a vállalásaikat nem teljesítőkre vonatkozó következmények (szankciók);
2) a "kiotói mechanizmusok" konkrét szabályai - köztük az emisszió (üvegházhatású gáz-kibocsátás) kereskedelmének szabályai;
3) módszertani - beszámolási - elszámolási előírások.

Ennek megfelelően három egyeztető csoport, illetve ezek alcsoportjai egyezkednek a kompromisszumos szövegekről.

Faragó úr az [origo]-nak arról számolt be, hogy sokkal kisebb a feszültség, mint a júliusi bonni hasonló rendezvényen. A főosztályvezető elmondta, hogy jelen van az Egyesült Államok delegációja is, s több konkrét kérdésben is hozzászólnak. Változatlan azonban, hogy az USA nem akarja ratifikálni a kiotói jegyzőkönyvet. Egyúttal azonban azt is kijelentették, hogy "obstruálni sem fognak", tehát tiszteletben tartják, ha a többi ország a jegyzőkönyv hatályba lépését akarja, s végre szeretné hajtani annak rendelkezéseit.

Faragó úr az [origo]-nak elmondta, hogy a konferencián egyébként nyugalom és megerősített biztonsági körülmények tapasztalhatók.

Japán az USA nélkül is ratifikálja a jegyzőkönyvet

Az MTI információi szerint Japán az Egyesült Államok nélkül is ratifikálni akarja a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyvet, s erről a japán környezetvédelmi miniszter hétfőn, washingtoni látogatásán tájékoztatja az amerikai felet. Egyúttal újólag megpróbálja rábírni Washingtont a jegyzőkönyv ratifikálására.

[origo]

Ajánlat:

A COP7 honlapja