"Halálom után nyissák fel a koponyámat" - kérte Bobby Joe Long, akit tíz gyilkosságért ítélt halálra egy floridai bíróság. Áldozatait - fiatal nőket - összekötözte, megerőszakolta, majd megfojtotta. "Meglátják, agyam egy része fekete, száraz és halott."

Részlet a Hannibál című filmből

Longot ez nem mentette meg a villamosszéktől, de vitát indított el a kutatók között, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek az agyában nincs-e valamilyen rendellenesség.

Adrian Raine azért költözött hazájából, Nagy-Britanniából Kaliforniába, mert "ott mindig szép az idő, és sok a gyilkos."

Kutatócsoportja az elmúlt évben pozitronemissziós tomográffal vizsgálta számos bűnöző agyát. A tomográffal megmérhető az idegszövetek szőlőcukor-felhasználása, amiből az agyrégiók aktivitására lehet következtetni.

Raine az elmúlt évben hozta nyilvánosságra az agy egy bizonyos területére, az ún. prefrontális cortexre (PFC) vonatkozó eredményét. Raine 21 antiszociális férfinál vizsgálta ezt a homlok mögött, a szemüregek fölött elhelyezkedő agyrégiót. Ezek az emberek a pszichiáterek szerint impulzív, forrófejű és kőszívű emberek voltak, akik semmibe vették mások normáit és érzéseit.

A mérések szerint PFC-jük átlag 11 százalékkal kisebb volt a kontrollcsoport tagjaiénál. Ez a különbség mindössze egy evőkanálnyi szürke agymasszának felel meg, aminek hiánya azonban döntő lehet.

Nem számolnak háromig

A prefrontális cortex az a vészfék, ami arra készteti az embert, hogy kétszer is meggondolja, mielőtt cselekszik. Már korábbi vizsgálatok eredményei is arra utaltak, hogy az agresszív viselkedési impulzusok a PFC ellenőrzése alatt állnak.

Antoni Damasio, az Iowai Egyetem kutatója szintén ezt igyekszik bizonyítani. Évekkel ezelőtt nagy felháborodást váltott ki a PFC szociális funkciójával foglalkozó publikációja, amelyet azonban a Science mégis címoldalra méltónak tartott.

Raine szerint az ép homlokrégió az előfeltétele annak, hogy gyermekkorunkban tanulhassunk a bírálatból és büntetésből, hogy kialakuljon bennünk a lelkiismeret.

Noha a PFC vizsgálata során több egyetem kutatói is hasonló következtetésre jutottak, vannak, akik óvnak a biológiai megállapítások túlértékelésétől. Szerintük nagyon csekély annak a valószínűsége, hogy az agyról készült felvételekkel előre lehessen jelezni az erőszakos cselekmények elkövetőit. Raine kritikusai valójában egy régebbi emberkép visszatérésétől félnek.

Részlet a Született gyilkosok című filmből

A XIX. században ugyanis a frenológia az ember jellembeli tulajdonságait fejformájából vélte kiolvashatónak. Ezután jött Lombroso elmélete, aki könyvet írt a született bűnözőkről. Azzal érvelt, hogy az erőszakos bűnözőknél hiányoznak az erkölcsös viselkedéshez szükséges magasabb rendű idegközpontok. Ezeket az elképzeléseket később a nácizmus alaposan kihasználta a maga rasszista céljaira.

A neurológusok minden kritika ellenére folytatják vizsgálataikat, mert megállapításuk szerint a PFC működését jelentősen befolyásolja a szerotonin: hiánya fokozza az impulzív, erőszakos viselkedésre való hajlamot. Valóban, a szerotonin-háztartásba való beavatkozással mérsékelni lehet az agresszivitást.

Fölvetődik azonban még a gének szerepe is. Egy amerikai kutatócsoport az átlagos népességet vizsgálva megállapította, hogy bizonyos génvariáns megváltoztatja a szerotonin anyagcseréjét, és az ilyen emberek agresszívabbak másoknál. Nem sikerült azonban kideríteni, hogy ez az agresszivitás belül marad-e az emberi viselkedés szokásos "sávszélességén", vagy a gyilkosok viselkedésére is magyarázatul szolgál.