Átállítódott egy apró amerikai szúnyogfajta téli álmát elindító genetikus nyomógomb.

"Első alkalommal bizonyosodik be, hogy egy élőlény ismert valódi tulajdonsága az évszakok eltolódása következtében megváltozik" - állítja Bradshaw.

Egy sor korábbi tanulmány mutatott rá, hogy a globális éghajlat felmelegedése a növényeket és állatokat alkalmazkodásra készteti. Nagy-Britanniában például később kelnek útra a vándormadarak, míg a pillangók populációi északra költöznek.

De mindezek a tényezők értelmezhetők úgy, mint a környezet változásaihoz alkalmazkodó egyedek reakciója, és nincs szó genetikai változásról - véli William Bradshaw és Christina Holzapfel, a University of Oregon munkatársai.

Az 1996-ban begyűjtött szúnyogok kilenc nappal később térnek nyugovóra, mint azok, amelyeket 1972-ben fogtak be. A tudósok további változást mutattak ki az 1998 és 1993 között gyűjtött szúnyogok átállási idejében, ami arra utal, hogy a gyorsan zajló éghajlatváltozást sebesen követik a genetikai változások.

Kritikus időzítés

Ez a szúnyogfaj (Wyeomyia smithii) Észak-Amerika keleti részén terjedt el, Kanadától a Mexikói öbölig. Petéiket a húsevő kancsókán rakják le; a lárvák itt fejlődnek felnőtt egyeddé.

A Wyeomyia smithii lárvája

A lárváknak alvó állapotba kell térniük a tél beállta előtt, ami rendkívül pontos időzítést igényel. Ha erre túl korán kerül sor, elvesztegetik az értékes táplálkozási időszak egy részét; ha túl későn, úgy nagy az esélye, hogy beköszönt a pusztító hideg és megfagynak.

A kutatók huszonnégy éven át, 1972 és 1996 között minden évben szúnyogokat fogtak be, melyek viselkedését aztán laboratóriumi körülmények között vizsgálták. Előre programozott megvilágítási ciklusokkal ellátott, de állandó hőmérsékletű mesterséges kamrákban helyezték el őket, ahol a lárvák alvó állapotát kiváltó naphosszúságot mérték.

Az irányított környezet segítségével "kizárhattuk a környezeti tényezőket, és a genetikai változásokra összpontosíthattunk" - nyilatkozta a New Scientistnek Bradshaw.

24 év alatt több, mint fél órával csökkent annak a nappalnak a kritikus hossza, mely a szúnyogok téli álmát elindítja. Bradshaw elmondta: ha a szúnyogok 1972-ben mostani órájukat követték volna, nem élték volna túl a téli időjárást.

[origo]