Magyar diákok a Földön kívüli élet kutatásának élvonalában

A földi élet egyre alaposabb megismerése a legjobb út ahhoz, hogy elméleteket alkossunk a bolygónkon kívüli életformákról és életlehetőségekről. Éppen ez volt a feladata azoknak a diákoknak, akik egy különleges nemzetközi pályázaton vettek részt, ahol hazai siker is született.

Az Európai Tudományos és Technológiai Hét keretei között zajló "Élet az Univerzumban" vetélkedő nemzetközi döntője csütörtökön kezdődött Genfben. A 23 országból meghívott mintegy 80 csapat diákjai a világ leghíresebb fizikai kutatóintézetében, a CERN-ben gyűltek össze a végső megmérettetésre (a szervező intézmények sorában az Európai Űrügynökség és az Európai Déli Obszervatórium is megtalálható).

A vetélkedő célja, hogy népszerűsítse napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő tudományterületét, a földitől eltérő élet lehetőségeivel foglalkozó asztrobiológiát. Fontos sajátossága, hogy a tudományos pályamunkák mellett művészeti kategóriában is lehetett nevezni, amelyben az asztrobiológia valamely vonatkozásának művészi kifejezése a cél.

A Svájcba utazó csapatok kiválasztása az országos döntők feladata volt, amelyet hazánkban az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezett. A 16 induló közül 5 magyar csapat jutott tovább, munkájuk tudományos tartalma és eredetisége alapján.

Talán kissé rendhagyó módon, a genfi döntő első fordulója egy vásárszerű rendezvény volt, ahol minden ország elkészítette saját standját, s a csapatok itt mutathatták be eredményeiket a zsűri éppen arra járó tagjainak. A forgatag szünetében, illetve utána két szakember előadása hangzott el, a Naprendszeren kívüli bolygók kutatásával, majd az élet különleges jelenségével kapcsolatban.

A nap végére pedig kiderült a zsűritagok döntése: hogy melyik az a 14 csapat, akik másnap negyed órás előadás formájában ismertethetik pályamunkájuk tartalmát a résztvevőkkel (ezt a számot a rendkívül magas színvonalú munkákra való tekintettel emelték fel az eredetileg tervezett 10-ről). A 14 szerencsés csapat előtt minden bizonnyal ott lebeg az igazán csábító fődíjak valamelyike: egy utazás a chilei Very Large Telescope intézetébe, valamint egy európai Ariane hordozórakéta fellövésének helyszíni végigkövetése az Európai Űrügynökség bázisán, Francia Guyanában.

A csütörtöki eredményhirdetést hazánk versenyzői nem várták hiába: egyik csapatunk (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest) bekerült a legjobbnak ítélt 14 pályamunka közé, így tagjai elkezdhették gyakorolni másnapi bemutatójukat. Pályázatuk valóban egyedi: elkészítettek egy Entropoly nevű társasjátékot, amelyben a játékosok célja különböző adottságú bolygók illetve holdak élettel való benépesítése, az erről máig rendelkezésre álló ismereteink felhasználásával. Tehát a játék közben alapvető ismeretek szerezhetők az életről illetve annak földitől különböző kifejlődési útjairól.

Ma pedig következik a döntő, amelyet izgatottan vár a teljes magyar csapat. A nyertes csapatok nevét  szombaton ismerhetjük meg, amelyet majd élőben lehet követni (19 órától) az alábbi webcímen.

Ajánlat

[origo]