Jön a kutyamosógép

A kutyákat, macskákat és más kedvenc háziállatokat gondozó nyugati szalonok rövidesen hatalmasat lépnek előre a korszerűsítésben - egy leleményes elme megalkotta a kutyamosó automatát.

A Lavakan néven szabadalmaztatott gép zárt, vízhatlan fémdoboz, amibe egy ajtón át küldik be a kutyát, majd gombnyomásra indul, mint minden mosóautomata.  A kutyakozmetikus és a gazdi kívülről nagy üvegablakon át nézheti a műveletet és bíztató, nyugtató pillantásokat küldhet a mosásért többnyire nem rajongó kedvencének.

A Lavakan spanyol feltalálója gondos szaktanácsok alapján konstruálta meg gépét, amellyel meg akarta szabadítani a házikutya-tulajdonosok millióit és a kutyaszalonok harcedzett alkalmazottait a fürdetés kellemetlen, kutyát és gazdáját egyaránt megviselő keservétől.

"Kikértük állatorvosok és magatartáskutatók véleményét, akik tanulmányozták az állatok viselkedését a kabinban. A kutyák kevesebb stresszel élik át így a mosdatást, a gazdának pedig nincs mit idegeskednie, hogy kedvence maradjon már veszteg” - mondja Laurent

Vermeulen, a Lavakan kutyamosógép Benelux országokra megbízott nagykereskedője. Az új szerkentyűt november 17-18-án láthatja először a nagyérdemű közönség is, mégpedig Kortrijkben, az Eurodog Show, azaz európai kutyakiállítás keretében.

"Franciaországban már több nagyvárosban működik. Lyonban egyenest egy videokölcsönzőben állítottak fel egyet, hogy amíg a gazdi egy jó filmet kikeres, a kutyuliját is megmosathassa" - lelkendezett az új találmányról a belga forgalmazó.

Tény, hogy a tervező ügyelt a részletekre. A gép nem dörzsöli a kutyát, így nem viszi le róla a védő zsírréteget, s nyugodtan lehet gyakrabban is alávetni a mosdatásnak. A programokat hozzá lehet igazítani a kutya súlyához, az ötkilós ölebnek nyilván kevesebb víz és sampon is elég, meg kevesebb áramot fogyaszt a programja, mint az 50 kilós tekintélyes házőrzőé. Állítólag macskát is bele lehet tenni.

Egy gépi kutyamosás egyelőre 15 euróba, azaz több mint 4 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül Franciaországban, ami jóval kevesebb, mint mondjuk egy női fej átlagos rendbehozatala a fodrásznál. Maga az automata még elég drága, belga árban 3,8 millió forintnak felel meg, így a kutyatulajdonosok nyilván nem fogják sürgősen otthonra beszerezni.

Bár a spanyol királynak már van. A palotában jól elfér, és sok a kutya.  

László Balázs