Amerikai kutatók a természetben előforduló antibiotikumra bukkantak, amely egyes szuperbaktériumok ellen is hatékony.

Az egyre nagyobb mérvű antibiotikum-rezisztencia napjainak gyógyításának egyik legnagyobb problémája. Vezető kutatók szerint öt évünk van arra, hogy valami teljesen újfajta baktériumellenes módszert fejlesszünk ki, másképpen a kórokozók nyerik az egyre elkeseredettebb "fegyverkezési versenyt". Hiába jelennek meg újabb és újabb típusú antibiotikumok, a gyorsan változó baktériumtörzsek képesek hozzájuk alkalmazkodni.

A North Carolina State University kutatói, Dr. Edward Noga és Umaporn Silphaduang vezetésével egy korábban ismeretlen, a természetben előforduló antibiotikum-családot fedeztek fel. A fehérjetermészetű anyagot halakban találták meg, és Piscidinnek nevezték el. A kutatók részletes beszámolója a Nature 2001. november 15-ei számában jelent meg.

A fehérjetermészetű antibiotikumokat számos mikroorganizmus, növény, gerinctelen és gerinces állat termeli. Ez az első eset azonban, hogy ilyen anyagot az állatok immunrendszerének ún. hízósejtjeiből vontak ki. A hízósejtek minden gerinces élőlényben megtalálhatók, de szerepükről még keveset tudnak a kutatók. Általában az allergiás reakciókkal hozzák őket kapcsolatba. A jelenlegi felfedezés arra utal, hogy a hízósejtek részt vesznek a kórokozók elleni direkt támadásban, s nem csupán más immunsejteket riasztanak.

Az eddigi vizsgálatok alapján új antibiotikum-család igen hatékonynak tűnik: számos bakteriális kórokozó elpusztítására képes, halak és emberek esetében egyaránt. Ezek között vannak "szuperbaktériumok", azaz multidrog-rezisztens törzsek is. Az új eredmény lehetőséget teremthet új gyógyszerek kifejlesztésére.

Szuperbaktériumok

Klinikai szempontból az egyik legfontosabb baktériumnemzetség a Micrococcaceae családba tartózó Staphylococcus. A Staphylococcus nemzetség két nagy csoportra osztható, az egyikbe tartoznak a Staphylococcus aureus törzsek, amelyek számos szövetféleség megfertőzésére képesek. A Staphylococcus aureus kóros hatásai főleg a baktériumsejtek által termelt toxikus anyagoknak (különféle sejtmérgeknek) köszönhetők. Ezek hatására elsőként súlyos görcsök és hányás lépnek fel. A baktérium olyan anyagot is termel (leukocidin), amely elpusztítja a fehérvérsejteket. A Staphylococcus aureus különösen gyakran fordul elő tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, ízületi gyulladás, továbbá bőr- és csontfertőzések kórokozójaként. A legnagyobb probléma, hogy a legtöbb Staphylococcus aureus törzs penicillinrezisztens, mivel a penicillinszármazékokat lebontó enzimeket termel.

A kórházi fertőzések zömét a Staphylococcus aureus okozza. Legveszélyesebb törzsei, az ún. "szuperbaktériumok" is kórházi környezetben, 1997-ben jelentek meg, s gyakorlatilag már a legújabb antibiotikumoknak is ellenállnak. A legtöbb szakember szerint a Staphylococcus aureus jelenleg a világ legveszélyesebb baktériuma.

S. T.

Researchers Discover New Family Of Naturally Occurring Antibiotics
Angol nyelvű információk.