Harry Potter baglya miatt aggódnak az állatvédők

A világsikerű könyv után már a mozikban a filmváltozat. A várhatóan hasonló rekordokat döntögető Harry Potter bemutatását az angol környezetvédő társaság harcosai már kevésbé lelkesednek. 

A környezetvédők ugyanis attól tartanak, hogy a fantasztikus történetben szereplő állatok tartásához sokan kedvet kapnak, ráadásul a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola lelkes diákjának, Harry Potternak egyik "kedvenc" állata a bagoly, ami háziállatként való otthoni tartásra teljesen alkalmatlan.

Pedig várható, hogy a karácsonyi vásár egyik nagy favoritja a bemutató után pont a bagoly lesz. Sőt, egyes források szerint már most igen megnőtt a kereslet.

Az állatvédők attól is tartanak, hogy miután a ragadozó madár otthoni tartása csődöt mond - ami majdnem törvényszerű -, a kellemtelen állattól igyekeznek majd minél hamarabb megszabadulni.

"A hóbagoly a film egyik főszereplője. És Harry Potter egy papagájketrecben tartja, ami a valóságban teljességgel lehetetlen. Ez állatkínzás" - tiltakozik Jenny Thurston, a World Owl Trust nemzetközi bagolyvédő szervezet képviselője.

"Ahhoz, hogy otthon hóbaglyot tartsunk, elképzelhetetlenül nagy ketrecre lenne szükség. Hatalmas állat, amelynek óriási mozgástérre van szüksége. Természetes körülmények között naponta kilométereket tesz meg. A legkisebb kalitkának is minimum 6-9 méter szélesnek, 3 méter magasnak és a lehető legmélyebbnek kellene lennie" - mondja Thurston.

A hóbagoly havas, sziklás tájon él. Erős, tömött tollazata védi a hidegtől; súlya körülbelül 2 kilogramm és akár 30 évig is élhet. A legtöbb bagolyfajjal ellentétben a hóbagoly nappal vadászik és lemminggel táplálkozik.

Az állatvédők attól tartanak, hogy amellett, hogy megközelítőleg sem tudják majd a tartók a megfelelő mozgásteret  biztosítani az állatnak, a szükséges táplálékkal sem tudják majd ellátni: "honnan szereznek majd lemminget" - kérdezi Thurston - "persze, sehonnan".

[origo]