Áttörés az őssejt-biológiában: kifejlett idegsejtek előállítása emberi embrióból

Először sikerült specializált, kifejlett idegsejteket előállítani emberi embrionális őssejtekből. Elérhető közelségbe került a Parkinson- és Alzheimer-kór kezelése.

Egymástól függetlenül két kutatócsoport is bejelentette, hogy emberi embriókból származó őssejtekből sikerült kifejlett idegsejteket létrehoznia. A folyamat két nagy lépésben történt.

Első lépésben az emberi embrionális őssejtekből, azok fejlődésének befolyásolásával az idegsejtek előalakjait (ún. neuroprekurzorokat) hozták létre, nem élő közegben (in vitro).

A második lépésben az idegsejt-előalakokat újszülött egerek agyába ültették be, s azt tapasztalták, hogy azok folytatták fejlődésüket, és specializált idegsejtekké változtak.

Az emberi embrionális őssejtekből létrehozott idegsejt-előalakok újszülött egerek agyában érett neuronokká (vörös) és gliasejtekké (zöld) fejlődtek. (Fotó: UW-Madison, Su-Chun Zhang)

A kutatók véleménye szerint ezzel az eredménnyel elérhető közelségbe került, hogy ezeket az idegsejteket olyan betegekbe ültessék be, akik agysejtek rendellenes működése vagy pusztulása miatt kialakult kórban (pl. Parkinson- és Alzheimer-kór) szenvednek, vagy balesetekben és agyér-katasztrófákban vesztettek jelentős mennyiségű idegsejtet. A klinikai próbák pár éven belül megkezdődhetnek.

Nagyon fontos eredmény, hogy a kísérleti állatok agyában a tumorok kialakulásának semmiféle jelét nem tapasztalták, pedig egy-egy esetben akár félmillió idegsejt-előalakot is beültettek. A tumorok hiánya azt bizonyítja, hogy ezek a sejtek nem voltak szennyezettek korábbi fejlődési állapotú sejtekkel, amelyek osztódása daganathoz vezethetett volna. Az idegsejt-előalakok előállításának módszere tehát helyesnek tűnik.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy az idegsejt-előalakokból valóban specializált, már valóban gyógyításra alkalmas idegsejteket állítsanak elő (pl. dopamintermelő- vagy gliasejteket, a Parkinson-kór, illetve szklerózis multiplex kezelésére).

A kutatók által felhasznált őssejtek mesterséges megtermékenyítésből eredő, "maradék" embriókból tenyésztett sejtvonalakból, tehát nem terápiás klónozásból származnak.

A Waisman Center (University of Wisconsin, USA) kutatóinak beszámolója a Nature Biotechnology c. szaklap 2001. decemberi számában jelent meg. Ugyanebben az újságban ugyanekkor hasonló eredményekről számolnak be a Hadassah University Hospital (Izrael) tudósai is (In vitro differentiation of transplantable neural precursors from human embryonic stem cells pp 1129 - 1133; Su-Chun Zhang, Marius Wernig, Ian D. Duncan, Oliver Brüstle & James A. Thomson, illetve Neural progenitors from human embryonic stem cells pp 1134 - 1140; Benjamin E. Reubinoff, Pavel Itsykson, Tikva Turetsky, Martin F. Pera, Etti Reinhartz, Anna Itzik & Tamir Ben-Hur).

Mint az már közismert, a jövő gyógyászatának egyik legígéretesebb területe a sejtterápia, az őssejtek alkalmazása. E bizonyos fejlődési irányokba még nem, vagy csak kevéssé elkötelezett sejtek szaporításával és fejlődésük irányításával számos betegség válhat kezelhetővé és gyógyíthatóvá.

S. T.

Ajánlat:

Stem cells, forged into neurons, show promise for brain repair
Angol nyelvű sajtóanyag az University of Wisconsin-Madison honlapján.

Korábban az [origo]-ban:

Szívizomsejtek emberi embrionális őssejtekből
2001. augusztus 1. Izraeli kutatóorvosok szerint az általuk kezelt őssejtek egy része - tudományosan igazolható módon először -szívizomsejtekké fejlődött.

Emberi vérsejtek embrionális őssejtekből
2001. szeptember 4. Áttörésnek számító eredmény született az őssejt-biológiában, amely a vérátömlesztés és csontvelő-átültetés forradalmát ígéri.