A Szaturnusz vörös gyűrűi

Új elmélet a jégtörmelékből álló, káprázatos gyűrűk eredetére.

A laikust és a szakértőt egyaránt lenyűgözi a Szaturnusz gyűrűinek látványa: mint a hanglemez barázdái, úgy veszik körül a bolygót.

A Szaturnusz látványa a Hubble-űrtávcső 1996 és 2000 között készült felvételein

A Hubble-űrtávcső (HST) közelmúltban közzétett felvételei szokatlan elszíneződést mutattak a bolygó gyűrűrendszerében. "A gyűrűk nem fehérek, hanem enyhén vörösesek, ami arra utal, hogy jegükben komplex szerves vegyületek összetevői találhatók" - nyilatkozta Jeff Cuzzi (NASA, Ames Research Center), a HST-vel dolgozó csoport egyik kutatója.

Nagyon figyelemreméltó ennek az eddig közelebbről nem azonosított anyagnak a gyűrűkben való eloszlása. Némelyik gyűrűben a vörös szín a bolygó felé erősödik, másokban viszont a gyűrű közepén változik hirtelen. Vannak gyűrűk, amelyek színe ott a legerősebb, ahol anyaguk a legsűrűbb, más gyűrűké pedig ott, ahol a legritkább.

Cuzzi és kollégái abból indulnak ki, hogy a gyűrűk anyaga nem a bolygó környezetéből, hanem egy óriási csóvájú üstökösből származik. Az üstökös valamikor túlságosan közel jött a Szaturnuszhoz, amelynek óriási gravitációs ereje szétszakította. Az ekkor keletkezett törmelékből alakult ki aztán a Szaturnusz gyűrűrendszere.

Ajánlat:

A Change of Seasons on Saturn
További angol nyelvű információk és képek az Űrtávcső Tudományos Intézet honlapján.