Repülő rovarok a Marson

Nem mindennapi küldetést tervez a NASA: marsjáró tetejéről induló repülő robotokat.

Látványos elképzeléssel gyarapodott az egyre furábbnak tűnő Mars-küldetések sora. Nemrég számoltunk be a "marsi ördögszekérről", a szelek által hajtott ballonról. Amerikai és brit kutatók most a marsi "repülő rovarok" tervével álltak elő.

A fejlesztők az "entomopter" nevet adták a szerkezetnek, az entomológia (rovartan) és a helikopter szavak összevonásával. A technikai megvalósításnál az élővilágban működő mechanizmusokat próbálják alkalmazni. Az egész szerkezet egy nagy szitakötőhöz hasonlít, amely a ritka marsi légkörben sűrű szárnycsapkodásokkal lenne képes a mozgásra. A fejlesztés tehát újabb példája az ún. biomimetikai kutatások gyakorlati alkalmazásának. Maga az ötlet az amerikai védelmi hivatal egyik futó fejlesztésén alapul: a hadseregnek is jól jönne néhány ilyen szerkezet, akár felderítés, akár harci cselekmények, akár a sebesültek nehéz terepen való felkutatása alatt.

A körülbelül 1 méteres fesztávolságúra tervezett, 15 kilogramm tömeg szállítására alkalmas repülő robotot a NASA Institute for Advanced Concepts, a Georgia Tech Research Institute és az University of Cambridge együttműködésében fejlesztik. Az entompoter a rovarok szárnycsapkodásának utánzásával képes lenne repülni, egy helyben lebegni, illetve puhán landolni egy-egy célponton. A meghajtást mesterséges izmokkal képzelik el. Az izmok által termelt elektromosság a szerkezet áramellátását, a gázok pedig az irányváltoztatást szolgálnák. Az izmok kidolgozása most van folyamatban: eddig 70 szárnycsapást sikerült elérni velük másodpercenként, ami már elég lehet a repüléshez.

A tervezett küldetés rövid forgatókönyve: egy leszálló egység talajt ér a Marson (légzsákos leszállás, lásd Mars Pathfinder, 1997); marsjáró (rover) telepítése; két entompoter felszállása a roverről, ellentétes irányban; felderítés, anyaggyűjtés, fényképezés; visszatérés a roverre - minták ürítése, üzemanyag-utántöltés.

Az entompoterek egy-egy alkalommal kb. 200 méteres távolságba lennének képesek elrepülni. Óriási előnyük, hogy olyan helyekre is eljuthatnak, ahová a talajon mozgó szerkezetek nem, Így alkalmasak lennének például a geológiai "időgépként" jellemezhető meredek kanyonfalak rétegeinek vizsgálatára.

(A képek a NASA által készített animáció részét képezik.)

[origo]

Ajánlat:

Wings Over Mars: Flapping Robotic Insects Could Extend Range of Rover Missions
További képek, angol nyelvű információk és animáció a Space.com honlapján.