A Magyar Hipertónia Társaság kongresszusa

Magyarországon csaknem kétmillió ember szenved magas vérnyomástól, amely nagyon gyakran áll a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szélütés kialakulásának hátterében - hangzott el a Magyar Hipertónia Társaság IX. kongresszusáról tartott pénteki budapesti tájékoztatón.

A csütörtökön kezdődött háromnapos szakmai tanácskozás csaknem ezer résztvevője megvitatja egyebek között a magas vérnyomással kapcsolatos kutatások eredményeit.

Farsang Csaba professzor, a társaság leköszönő elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Egészséges nemzetért
népegészségügyi programban kiemelt helyet kapott a magas vérnyomás kialakulásának megelőzése, valamint a halálozások és a szövődmények csökkentése.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy a megfelelően kezelt betegeknél ritkán alakulnak ki a szövődmények.

Kifejtette: a társaság célja, hogy tudatosítsák a betegekben: vérnyomásukat tartósan 140/90 alá kell csökkenteni.

Hozzátette: a cukorbetegeknél 130/85, a krónikus vesebetegek esetében pedig 120/75 érték alá kell leszállítani a vérnyomást.

De Chatel Rudolf professzor, a társaság újonnan megválasztott elnöke arra mutatott rá, hogy a magas vérnyomás sokszor évekig nem okoz panaszt és csak a súlyos, akár maradandó károsodást okozó szövődményei - például szélütés és veseelégtelenség - jelentkeznek.

A professzor hangsúlyozta, hogy a hamarosan beinduló szűrőprogramoknak emiatt is óriási jelentőségük van.

Rosivall László professzor, a kongresszus elnöke kiemelte, hogy a betegek életkilátásai akkor javulnak, ha az orvosuk által előírt módon és rendszeresen beszedik gyógyszereiket.

Elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a betegek jó része rendszertelenül szedi az előírt készítményeket, ezzel pedig több kárt okoznak, mintha egyáltalán nem is kezeltetnék magukat.