A szélben bíznak a skótok

Skócia annyi potenciális szél- és vízenergiával rendelkezik, amennyiből kielégítheti saját energiaszükségletén túl Nagy-Britannia szükségleteinek nagy részét is.

A skót környezetvédelmi miniszter, Ross Finnie szerint a független jelentés eredményei országa számára óriási lehetőséget jelentenek.

Régóta tudjuk, hogy Európa országai közt Skócia képes a legtöbb szélenergiát hasznosítani; a vizsgálat szerint azonban az európai szélenergia-felhasználás 23%-át is elérhet Skócia részesedése.

A hullámok és az árapály energiáját hasznosítva a megújuló erőforrásokból nyert energia elérheti a 60 gigawattot is megfizethető áron, ami Nagy-Britannia energiakapacitásának mintegy háromnegyedével ér fel.

Jelentős különbség van a potenciálisan felhasználható energia és aközött a mennyiség között, ami gazdaságilag racionális módon kitermelhető, de a független szakértők azt állítják, hogy a szárazföldön hasznosítható szélenergia józan számítások szerint még akkor is kétszerese Skócia téli csúcsfogyasztásának, ha egyes kiemelt területeken (pl. a táj, a látkép megőrzése céljából) korlátozzák a szélfarmokat telepítését.

Egy másik jelentés, amelyet szintén hétfőn tettek közzé, arra utal, hogy a nemzeti hálózat keretében megvalósítható a skót célkitűzés: az évtized végére az előállított elektromos áram 18%-át megújítható energiaforrásból fedezni.

Ugyanakkor Finnie elmondta, hogy az energiahálózat átalakítására, továbbfejlesztésre és további technológiai fejlesztésekre lesz szükség.

"Ezekben a befektetésekben komoly szerep hárul majd az energiaszolgáltató társaságokra" - nyilatkozta a miniszter. "Annyi mindenesetre bizonyos, hogy Skócia számára az új energiaforrások környezeti és gazdasági szempontból egyaránt óriási lehetőséget jelentenek."

[origo]