Könyvajánló - John Gribbin: Schrödinger macskája

Kvantumfizika és valóság

"Akit nem ráz meg a kvantumelmélet, az nem értette meg."
NIELS BOHR

A kvantumelmélet olyan megrázó, hogy Einstein soha nem tudta rászánni magát, hogy elfogadja. Olyan fontos, hogy minden modern természettudomány alapjául szolgál. Kvantummechanika nélkül nem lennének számítógépeink, nem létezne a molekuláris biológia tudománya, nem értenénk a DNS-t és nem lenne génmérnökség.

A Schrödinger macskája ismerteti a kvantummechanika teljes történetét, a bármely kitalációnál különösebb igazságot. John Gribbin lépésről lépésre vezeti be az olvasót ebbe az egyre bizarrabb és lebilincselőbb világba, cserébe csak annyit kér, hogy nyitott elmével figyeljünk rá. Bemutatja azokat a tudósokat, akiknek a kvantummechanika kifejlődését köszönhetjük. Szemügyre veszi az atomokat, a sugárzást, az időutazást, a Világegyetem születését, a szupravezetőket és magát az életet. Ebben a gyönyörűségekkel, rejtelmekkel és meglepetésekkel teli világban keresi Schrödinger macskáját - a kvantumok valóságát - miközben minden olvasó világosan megérti napjaink legfontosabb tudományos kutatási területét - a kvantummechanikát.

"Megragadó tudósítás a kvantummechanika történetéről, ugyanakkor jelentőségének - és furcsaságának - világos megfogalmazása. Lebilincselő olvasmány."
ISAAC ASIMOV

Akkord Kiadó