A Guglielmo Marconi által elküldött első transzatlanti morzejel továbbításának 100. évfordulóját ünnepelték szerdán a délnyugat-angliai Cornwallban, ahonnan 1901. december 12-én az S betű három pontját szikratávirón "útnak indították" Kanadába.

A drótnélküli távíró egyik kifejlesztőjét, Guglielmo Marconi olasz fizikust (1874-1937) 1909-ben Nobel-díjjal tüntették ki. A centenárium alkalmából szerdán délután az "S" betű "ti-ti-ti" morzejeleit továbbították az Atlanti-óceánon túlra, a kanadai Signal Hill felé.

A transzatlanti drótnélküli táviratozással először 1901. december 11-én próbálkoztak, de a kísérlet kudarcba fulladt. Marconi, aki azon a napon Signal Hillben tartózkodott, tengeralatti kábelen keresztül üzenetet küldött Cornwallban lévő munkatársainak, kérve, hogy 12.00 és 15.00 óra között (helyi idő) küldjenek morze-üzenetet.

Nagyon gyenge jelzés hallható volt ugyan, de az azon a napon Signall Hill fölött tomboló heves szélvihar elsodorta az antennát tartó léggömböt, és ezzel megszakította a kísérletet.

Másnap az újabb próbálkozás sikeres volt. A papírsárkányra erősített antenna ezúttal tökéletesen "vette" az "S" betű három pontját. Néhány perccel később Guglielmo Marconi nyugtázta a vételt azáltal, hogy szikratávírón továbbította az "R" betűt, jelezve ezzel - amint a The Independent című angol lap szerdán megjegyezte -, hogy Földünk belépett a "globális falu" korszakába.

Ajánlat:

A BBC összeállítása az évfordulóról

Marconi.com

Puskás hírmondó - Távközlési szakmai műhely, MATÁV