Épségben landolt az Endeavour

Az Endeavour űrrepülőgép hétfőn, közép-európai idő szerint 18.55-kor sikeresen landolt a floridai Kennedy-űrrepülőtéren. A 12 napos küldetés során az Endeavour a Nemzetközi Űrállomásra látogatott, ahol a berendezések, az ellátmány, a műszerek és a hulladék átrakodása mellett megtörtént a legénység cseréje is: a gép fedélzetén az augusztus óta fent tartózkodó harmadik csapat tért vissza a Földre.

Az űrrepülőgép fel- és leszállását fokozott biztonsági intézkedések kísérték.

Az Endeavour még szombaton vált le az űrállomásról, a tervezettnél kissé későbbi időpontban. Egy 30 éves szovjet rakéta darabja, azaz egy űrszemét-darab ugyanis veszélyes, 5 km-es közelségbe került az űrállomás-űrrepülőgép komplexumhoz. A legénység magasabb pályára emelte a komplexumot, ahol 60 km-nél távolabb került a veszélyes törmelék.

Mindez azonban extra-üzemanyag felhasználással járt, így a leválás utáni szokásos körülrepülést - amikor az űrrepülőgépről fényképezik az űrállomást - le kellett rövidíteni.

Korábban az [origo]-ban:

Gondtalan visszatérést remél az Endeavour személyzete
2001.12.14. Szombat estére tervezik az Endeavour leválását a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A tervek szerint az űrrepülőgép két nap alatt hozza haza a harmadik legénységet. Az Endeavour most befejeződő expedíciója példásan szervezett volt, több váratlan eseménnyel.