Hullanak a pingvinek

Rejtélyes betegség tizedeli az Adelie pingvineket.

Ausztrál kutatók már több mint száz pingvintetemet találtak az antarktiszi Mawson-bázis mellett. Az állatok a leggyakoribbnak számító Adelie pingvinekhez (Pygoscelis adeliae) tartoznak. Egyelőre nem sikerült kideríteni a nagyarányú pusztulás okát, de félő, hogy a következő napokban ennél jóval több tetemet találnak.

A pingvinkolóniákat egyelőre elzárták az emberi behatolás elől, a vizsgálatok során használt járműveket és ruhákat pedig fertőtlenítették. Az elhullott madarakból származó vérminták úton vannak ausztrál laboratóriumok felé.

Az Adelie pingvineknek mintegy kétmillió példányuk él világszerte, így a közvetlen kipusztulás veszélye nem fenyegeti őket. Az Antarktiszon azonban folyamatosan csökken az egyedszámuk, amit több szakértő a globális felmelegedésnek tulajdonít. Az állatok élőhelye ugyanis zsugorodik a jégtáblák fokozatos olvadása miatt. Ennek egyik katasztrofális következményét ez év elején császárpingvinek (Aptenodytes forsteri) szenvedték el: fiatal állatok ezrei vesztek oda, mert a parti jégmezők a szokásosnál előbb töredeztek fel. A fiókák még nem voltak képesek kiúszni, így megfulladtak vagy megfagytak.